Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Shell wil groene stroom voor haar kantoren

Datum nieuwsfeit: 11-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Shell

Home > Duurzame ontwikkeling > Wat is duurzame ontwikkeling?

In deze rubriek
Wat verstaan we onder duurzame ontwikkeling

Hoe staan wij ervoor?

Natuurlijk Duurzaam

Groene stroom voor Shell-kantoren

Graphic

Groene stroom voor Shell-kantoren

DEN HAAG - Shell wil 'groene stroom' gaan kopen voor haar kantorennetwerk in Nederland. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een leveringscontract. Zodra het ministerie van Economische Zaken definitief heeft geformuleerd wat groene stroom is (naar verwachting per begin 2001) wil Shell 20 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar afnemen. Bij `groene stroom' garandeert de leverancier dat deze is opgewekt met hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en kleinschalige waterkracht.

Met een volume van 20 miljoen kWh wordt Shell, na de Nederlandse Spoorwegen, de in omvang tweede gebruiker van groene stroom in Nederland. Het volume staat gelijk aan het gemiddelde gebruik van zo'n achtduizend huishoudens, ofwel een plaats van het formaat van Hillegom of Winschoten.

Groene stroom wordt geleverd door diverse
elektriciteitsdistributiebedrijven in Nederland. Dit jaar wordt naar schatting landelijk zo'n 500 miljoen kWh groene stroom verkocht; ongeveer 70% daarvan aan (ongeveer 140.000) huishoudens, de rest aan (ongeveer duizend) bedrijven en instellingen.

Per 1 januari 2001 wordt deze groene-stroommarkt voor huishoudens geliberaliseerd, wat betekent dat iedereen kan kopen bij de leverancier met het beste aanbod. Groene stroom is - over de eerste 10.000 kWh - geheel vrijgesteld van de Regulerende Energie Belasting REB.

De distributiebedrijven garanderen de klant dat er ergens in het net - dat kan ook het buitenland zijn - een gelijke hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit binnenstroomt als er wordt verkocht aan wat ook wel 'natuurstroom' wordt genoemd.

De directie van Shell Nederland heeft deze beslissing genomen in het kader van haar streven de emissie van broeikasgassen te verlagen. Het gaat om het elektriciteitsgebruik van de kantoren in Den Haag, Pernis, Moerdijk, Rijswijk, Amsterdam, Helmond en Capelle aan den IJssel. Shell Nederland ziet het gebruik van groene stroom als een logische aanvulling op haar activiteiten bij Shell Solar Energy in Helmond waar zonnecellen en zonnenpanelen worden gemaakt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie