Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NU'91 pleit voor andere aanpak seksueel misbruik

Datum nieuwsfeit: 11-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NU'91

PERSBERICHT

Utrecht, 11 oktober 2000

NU'91 pleit voor andere aanpak seksueel misbruik

Evenals de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) ziet NU'91, beroepsorganisatie van de verpleging, de aanpak van seksueel misbruik als een belangrijk speerpunt binnen het gehandicaptenbeleid. NU'91 is echter van mening dat het uitgangspunt dient te zijn de bescherming van gehandicapten én verpleging.

VGN wil medewerkers verplichten om seksuele incidenten te melden aan een leidinggevende of vertrouwenspersoon. Indien een persoon van seksueel misbruik wordt verdacht, worden de verdenkingen vastgelegd in zogeheten persoonlijke ontuchtdossiers. Bij dit persoonlijk dossier gaat het om de registratie van alle meldingen, dus ook van vermoedens van seksueel misbruik. De reactie van NU'91 op deze zware methode is dat het vastleggen van dergelijke vermoedens niet past in ons rechtssysteem, het registreren van vermoedens werkt stigmatiserend op de verpleegkundige. Het is juist van groot belang openheid te creëren over hoe verpleegkundigen en werkgever samen deze problematiek op kunnen lossen.

NU'91 vindt dat seksueel misbruik door verpleegkundigen tot het terrein van het tuchtrecht behoort, dat samenhangt met de BIG-registratie.

In de wet BIG staan de normen, eisen en voorwaarden voor een goede beroepsuitoefening beschreven. Aangezien grensoverschrijdend seksueel gedrag geen professionele beroepsuitoefening betreft, is het volgens NU'91 aan het tuchtcollege om in dergelijke gevallen een uitspraak te doen. Afhankelijk van de ernst van de fout kan de maatregel een waarschuwing of berisping zijn maar ook is doorhaling van de inschrijving in het BIG-register niet uitgesloten. Om het verpleegkundig beroep wettelijk te mogen uitoefenen, is opname in het BIG-register vereist. Het spreekt voor zich dat de werkgever bij aanname van nieuw personeel het BIG-register raadpleegt.

Leidraad van toetsing bij mogelijke vormen van seksueel misbruik is de professionele standaard. De beroepscode van NU'91 is zo'n document met richtlijnen voor de beroepsuitoefening in concrete situaties. Deze beroepscode keurt elke vorm van misbruik van de afhankelijkheidsrelatie nadrukkelijk af. Vastgelegd is dat de verpleegkundige, die bij collega's of andere hulpverleners gedrag signaleert dat de patiënt schade kan toebrengen, maatregelen neemt ter bescherming van de patiënt. Hierbij is het voornaamste uitgangspunt het bespreekbaar maken van het onderwerp. Ook de werkgever speelt hierbij een belangrijke rol; het geven van cursussen, het organiseren van bijeenkomsten en het creëren van een open sfeer rondom het onderwerp kan onterechte beschuldigingen voorkomen. NU'91 nodigt de VGN uit om samen met haar gedragsregels te ontwikkelen om deze problematiek op te lossen.

Terug naar de NU'91 home page....

Naar actueel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie