Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Silicon Valley als model voor de toekomst

Datum nieuwsfeit: 12-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Silicon Valley als model voor de toekomst

De stormachtige ontwikkelingen in de informatietechnologie vinden hun oorsprong in Silicon Valley. De geschiedenis van Silicon Valley is er eentje van een serie elkaar opvolgende S-curves waarin steeds dominante, volwassen technologieën elkaar in hoog tempo aflossen. Op de toppen van die verschillende curves ontstond daarmee de hoogvlakte van duurzame welvaart van de Valley over tientallen jaren. Prof. Robert Locke verdiepte zich als economisch historicus in de geschiedenis van Silicon Valley. Hij vroeg zich daarbij af hoe omgevingsfactoren in brede zin - Locke noemt dit 'habitat' - bijdroegen aan het succes van Silicon Valley. Wat zijn bepalende elementen in de high-tech information society die daar is ontstaan? Waarom daar en niet ergens anders? En hoe is die internationale gemeenschap verder vertakt? Krijgt Silicon Valley internationaal navolging in Europa en Azië? Het lijkt erop dat na de periode van japanisering (1975-1990) een nieuwe periode van amerikanisering plaatsvond, die ingrijpend verschilt van de eerste van 1945 tot 1975. De nieuwe economie is een reflectie van deze tweede periode van amerikanisering, waarin niet de industrie, maar de regionale habitat bepaalt waar de ontwikkelingen zich voordoen. Technologische hot spots, waar het gonst van de activiteit en bruist van de ideeën. Plaatsen als Silicon Valley, over de gehele wereld. In Amsterdam bijvoorbeeld, in de Watergraafsmeer ziet Locke een Silicon Alley.

Prof. Robert Locke was als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Hawaii. Hij deed bedrijfskundig onderzoek in Amerika, Europa en Azië, in het bijzonder naar de rol en invloed van Amerikaanse managementtheorieën. Op het moment is hij honorary visiting professor aan de Universiteit van Belfast. In het verleden doceerde hij aan de befaamde London School of Economics, in Tokio, in Brussel, in Reading, maar ook een paar keer in Groningen. Van zijn boeken is The Collapse of the American Management Mystique (Oxford University Press, 1996) het meest bekend

Datum en tijd

donderdag 12 oktober 2000, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Prof. Robert Locke, honorary visiting professor aan de Universiteit van Belfast

Titel

Americanization after 1945: Not Once but Twice

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 64

Lezing

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie