Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kankeronderzoekers brengen belangrijk eiwit in beeld

Datum nieuwsfeit: 12-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichtenKankeronderzoekers brengen belangrijk eiwit in beeld

Datum: 11-10-2000

Amsterdam, 11 oktober - Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam hebben de structuur van een belangrijk eiwit in beeld gebracht. Het gaat om het reparatie-eiwit MutS, afkomstig uit de bacterie E. coli, dat fouten opspoort in het DNA. Soortgelijke eiwitten komen ook voor bij mensen. Als ze hun functie niet goed uitoefenen, leidt dit tot kanker. Het onderzoek wordt op 12 oktober gepubliceerd in Nature.

De techniek waarmee het eiwit in beeld is gebracht, heet eiwitkristallografie. Er worden kristallen van het eiwit gemaakt, waarop in deeltjesversnellers röntgenstralen worden geprojecteerd. Het kristal verstrooit de stralen, waardoor het zogeheten diffractiepatroon zichtbaar wordt. Vanuit dit patroon wordt op de computer de structuur van het eiwit opgebouwd.

Bidden
Het zichtbaar maken van deze structuur is belangrijk, omdat ze veel informatie geeft over de manier waarop het eiwit functioneert. MutS blijkt te bestaan uit twee identieke eiwitmoleculen die het DNA omvatten. De beide moleculen liggen tegen elkaar aan als de handen van iemand die aan het bidden is: met de vingertoppen en de handpalmen.

Het contact met het DNA wordt gelegd door slechts een van de twee duimen. Als het DNA een fout bevat, wordt het door MutS gebogen.

Interactie
Ook is het de onderzoekers opgevallen dat er veel interactie plaatsvindt binnen het molecuul. Het energiecentrum (ATPase-domein), dat een signaal moet krijgen zodra het molecuul een fout herkent, ligt helemaal onderin, in de handpalm. Vanuit dit energiecentrum vindt er ook interactie plaats met het tweede molecuul (de andere 'hand').

Bijzonder is dat de twee moleculen weliswaar identiek zijn, maar een verschillende functie hebben. De situatie bij de bacterie E. coli, lijkt daardoor meer op die bij de mens dan werd verwacht. Bij de mens worden de fouten in het DNA namelijk opgespoord door twee verschillende eiwitmoleculen (zogeheten heterodimeren).

Darmkanker
Behalve een zuiver wetenschappelijke waarde, heeft het onderzoek in de toekomst mogelijk ook klinisch belang. Bij bepaalde vormen van erfelijke kanker, zoals HNPCC (een vorm van darmkanker), is de werking van het reparatie-eiwit verstoord. Kennis van het eiwit kan ertoe bijdragen dat de opsporing van deze vormen van kanker wordt verbeterd en kan bijdragen tot de ontwikkeling van gentherapie.

Het onderzoek van het NKI/AvL werd uitgevoerd door een groep van zes onderzoekers onder leiding van dr. Titia Sixma. Het is het promotie-onderwerp van drs. Meindert Lamers.

Voor meer informatie den.nki.nl/

Nederlands Kanker Instituut/ Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Plesmanlaan 121

1066 CX

Amsterdam

Telefoon: 020-5122869reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie