Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe hoogwerker Bomenploeg gemeente Hilversum

Datum nieuwsfeit: 12-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hilversum

Nieuwe hoogwerker Bomenploeg technisch en veilig hoogstandje

Het behoud van de Hilversumse rijkdom aan bomen vergt specifiek onderhoud. Aan het materieel dat daarbij ingezet wordt, worden steeds hogere eisen gesteld. Ter bescherming van de medewerkers die de werkzaamheden vaak zo'n twintig meter boven het maaiveld moeten uitvoeren, maar ook ter bescherming van de andere weggebruikers.

Niet zo verwonderlijk dat de nieuwe hoogwerker van de Bomenploeg van de dienst Gemeentewerken is uitgerust met veel technisch vernuft. Zo is de DAF waarop de knikarm met korf is gemonteerd voorzien van twee camera's. Eén op de rechtertreeplank die de chauffeur dankzij de monitor in zijn cabine permanent zicht biedt in zijn dode hoek. Hij kan steeds zien of zich voetgangers of fietsers tussen zijn auto en het trottoir bevinden. Een tweede camera zit aan de achterzijde van het voertuig. Die wordt automatisch ingeschakeld als de bestuurder de versnellingsbak in de achteruit zet. Wagenparkbeheerder P. Hogenboom: "Met die camera in de rechter treeplank lopen we landelijk voorop. Het is de bedoeling dat we voortaan ook onze andere nieuwe vrachtauto's direct van zo'n camera voorzien".

Aanleiding voor deze veiligheidsvoorziening is het dodelijk ongeval dat zich enige tijd terug voordeed. Een scholier werd toen aangereden door een gemeentelijk voertuig, omdat de bestuurder de fietser niet had opgemerkt.

Vuilniswagen

De nieuwe hoogwerker voldoet ook aan de ARBO-eisen. Het is nog niet eens zo lang geleden dat de mensen van de Bomenploeg hun ladder steeds met de hand moesten uitschuiven. Daar kwam pas in '86 verandering in toen de eerste hoogwerker in actie kwam. Die was gemonteerd op het onderstel van een vuilniswagen die al vanaf 1976 dienst had gedaan. Het bakje van waaruit de medewerkers snoeiden, reikte tot 18 meter.

De oude hoogwerker was "op". Het nieuwe exemplaar is een Ruthmann, bevestigd op een DAF-chassis. Voor de aanschaf zijn de betrokkenen niet over één nacht ijs gegaan. "Naast de veiligheidseisen vonden we ook het oordeel van de gebruikers belangrijk", aldus de chef van de Bomenploeg, Rob Been. "Zij moeten er tenslotte mee werken. Daarom hebben we eerst met enkele exemplaren proefgedraaid".

Het bakje van de Ruthmann komt tot 22 meter. Het kan naar links en rechts zwenken. Bovendien is de korf smaller dan de oude versie, zodat de snoeiers gemakkelijker tussen de takken kunnen komen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie