Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek naar 'Ja, ik wil een miljonair'

Datum nieuwsfeit: 12-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 12 oktober 2000

Naar aanleiding van het TV- programma 'Ja, ik wil een miljonair' heeft de SP- justitiewoordvoerder Jan de Wit aan de staatssecretaris van Justitie, Cohen, gevraagd naar de toepassing van de Wet op de Kansspelen op dit soort TV- spelletjes. In totaal 750.000 kijkers werd via de telefoon bij elkaar
1,5 miljoen uit de zak geklopt voor slechts 1 prijs in de vorm van een BMW-cabrio, de beloning voor het raden van de juiste huwelijkskandidate. Dit is ook in kansspel-technische zin een absolute wanverhouding die blijkbaar zonder enige controle bestaat.

Feit is dat de bellers flink bij de neus worden genomen. De bellers hebben geen enkel inzicht hoe, en op welke wijze hun telefonische 'bijdrage' verwerkt wordt. Het is onduidelijk of een notaris een winnend telefoonnummer trekt en of ALLE mensen die gebeld hebben meedingen naar de auto. De vraag is dan ook of dit soort 'spelletjes' die zich als een olievlek over de TV- wereld uitspreiden, niet onder zekere normen moeten vallen. In januari van dit jaar heeft staatssecretaris van Justitie Cohen aangegeven dat 'zelfregulatie' het middel is van de toekomst.

Het is hoog tijd hier iets aan te doen. Bijvoorbeeld door de Wet op de Kansspelen ook onverkort van toepassing te laten zijn op televisiespelletjes. Het is volgens artikel 1a van deze wet verboden zonder vergunning gelegenheid te geven 'om mede te dingen naar prijzen of premies, indien de aanwijzing der winnaars geschiedt door enige kansbepaling, waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefenen'?? De 'zelfregulatie' leidt tot de excessen die we nu zien bij dit soort programma's waarbij niet meer dan 5% van de via de telefonische opbrengsten aan prijzengeld wordt uitgedeeld terwijl dit bijvoorbeeld bij de Staatsloterij 60% moet zijn! Er is bij dit soort spelprogramma's maar één winnaar: de televisieproducent. En dat kunnen al die andere 750.000 verliezers toch niet wensen. De SP heeft dit in Kamervragen bij Staatssecretaris Cohen aan de orde gesteld.

Inlichtingen

Jan de Wit 070 3182807, 06-22788042

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie