Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP Utrecht: college gaf projektontwikkelaar 25 miljoen extra

Datum nieuwsfeit: 12-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP fractie gemeenteraad Utrecht

Utrecht, 12 oktober 2000

SP: B&W Utrecht deden projektontwikkelaars nog 25 miljoen extra kado

De Utrechtse gemeenteraadsfractie van de SP zal tijdens de interpellatie van haar voorzitter R.Ruers in de avondvergadering van 12 oktober aantonen dat burgemeester en wethouders van Utrecht bij de raamcontracten met de projektontwikkelaars van Leidsche Rijn nog 25 miljoen gulden méér hebben weggegeven dan tot dusver al bekend was. Op 20 november kwam het Utrechts Nieuwsblad op grond van een interview met directeur Van der Poel van het projektbureau Leidsche Rijn tot een totaal voordeel van 160 miljoen voor de ontwikkelaars ten gevolge van domme contracten.

In de raamovereenkomst die B&W in 1996 met de grote investeerderscombinatie ABB (AMEV, Bouwfonds en BPF Bouw) afsloot is afgesproken dat de gemeente een vast percentage van de opbrengst van de huizen, de zogenaamde grondquote, zou ontvangen. Het gemeentebestuur had er echter geen rekening mee gehouden dat door de overspannen woningmarkt in midden-Nederland de prijzen omhoog zouden vliegen. Gevolg is dat van de meeropbrengst driekwart in de zakken van de projektontwikkelaars verdwijnt, terwijl voor de gemeente grote tekorten op het projekt dreigen en voortdurend bezuinigingen op noodzakelijke voorzieningen nodig zijn om niet verder in de rode cijfers terecht te komen. Ook verdwijnt de betaalbaarheid van de woningbouw op de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland steeds verder uit beeld: starters op de woningmarkt moeten zich onverantwoord in de schulden steken om een huis te kunnen kopen. De SP heeft berekend dat de gemiddelde grondquote niet 25% bedraagt, zoals tot dusver gedacht werd, maar slechts 23%. Eén procent verschil maakt f 12,5 miljoen uit voor het raamcontract dat betrekking had op de eerste 4500 woningen. Ook blijkt het projektbureau geen staat bij te houden waarin de prijzen van de opgeleverde woningen worden vergeleken met de afspraken uit het contract. De controle op de afspraken is dus zo lek als een mandje.

De SP zal tijdens de interpellatie ook ingaan op de stelling van B&W dat de lage grondquote noodzakelijk was, omdat de ontwikkelaars als tegenprestatie bepaalde "verplichtingen" van de gemeente overnamen: de bouwplicht, het woningbouwprogramma met bijbehorende prijzen en de fasering. Deze verplichtingen blijken in de praktijk allerminst een molensteen, eerder een bron van extra winst tijdens de rit. Uit een recent artikel uit een gerenommeerd financieel-economisch tijdschrift blijkt bovendien dat andere grote bouwgemeenten het op financieel gebied veel beter doen dan Utrecht.

Inlichtingen: R.Ruers, tel. (030) 2109911, P.Jansen, tel. (06) 51844755.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie