Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaams minister ontevreden met controle delegaties Zaventem

Datum nieuwsfeit: 12-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER BERT ANCIAUX

VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, BRUSSELSE

AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

12 OKTOBER 2000

Bert Anciaux niet gelukkig met controle van internationale delegaties op Zaventem

Vlaams minister Bert Anciaux vraagt in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken Duquesne een oplossing voor de controles op Zaventem van Zuid-Afrikaanse jongerendelegaties.

In het kader van uitwisselingsprojecten ontvangt Jint (coördinatie-orgaan voor internationale jongerenwerking van de Vlaamse Gemeenschap) regelmatig, op uitnodiging van de Vlaamse Gemeenschap, internationale delegaties. De laatste tijd ervaren zij problemen op de luchthaven van Zaventem met delegaties uit Zuid-Afrika. Hoewel deze mensen zeer snel aan een visum geraken en ook steeds een officiële uitnodiging van de Vlaamse Gemeenschap bij zich hebben, worden zij toch telkens weer onderworpen aan een extra controle door de rijkswacht van Zaventem. Hierbij worden ze meegenomen naar een apart lokaal voor een grondige ondervraging. Opmerkelijk is het feit dat de huidskleur hierbij een doorslaggevende rol speelt omdat men binnen dezelfde groep van mensen een onderscheid maakt in de gevolgde procedure. Dit is onaanvaardbaar en schaadt daarenboven het imago van Vlaanderen en België in het buitenland.

De minister begrijpt dat de rijkswacht op Zaventem de richtlijnen, o.a. inzake het probleem van illegale vluchtelingen, moet volgen. Toch dringt Bert Anciaux erop aan dat rond dit specifieke probleem een oplossing wordt gezocht. De minister stelt dan ook voor dat Jint de toestemming zou krijgen om in de toekomst de rijkswacht op Zaventem te verwittigen zodat deze delegaties geen problemen meer ondervinden of, indien dit onmogelijk blijkt, iemand van Jint op zijn minst wordt toegelaten bij de ondervraging om deze mensen gerust te stellen.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie