Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG over multidrugtransporteiwitten

Datum nieuwsfeit: 13-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Multidrugtransporteiwitten veroorzaken zonder hulp resistentie tegen verschillende antibiotica

Ziekteverwekkende bacteriën raken steeds vaker resistent tegen één of meer antibiotica. Hierdoor steken gevaarlijke infectieziekten de kop weer op, waarvan men dacht dat ze voorgoed onder controle waren. Bacteriën kunnen resistent worden door de antibiotica naar buiten te pompen voordat ze hun werk hebben kunnen doen. Transporteiwitten in de bacteriecel verzorgen deze 'drugexport'. De meeste enzymen, waaronder ook de transporteiwitten, binden specifiek één bepaald molecuul, of hooguit enkele nauwverwante stoffen. Maar er zijn ook multidrugtransporters die in zijn staat zijn allerlei totaal verschillende substraten te herkennen en naar buiten te pompen. Monique Putman onderzocht twee van deze multidrugtransporters, LmrA en LmrP, van de melkzuurbacterie Lactococcus lactis. LmrA bleek resistentie te bieden tegen het recordaantal van acht klinisch belangrijke antibiotica groepen. Ook LmrP bleek de werking van een aantal waardevolle antibiotica te kunnen verstoren. Dit eiwit onderwierp Putman aan een meer gedetailleerde studie naar drugbinding en transport. Zij bouwde de eiwitten daartoe in in kunstmatige membraantjes (proteoliposomen) en ontdekte dat de activiteit van LmrP niet afhankelijk is van andere membraaneiwitten noch van deeltjes in het cytoplasma. Ook vond Putman dat LmrP twee of zelfs meer substraatbindingsplaatsen heeft.

Monique Putman (Amsterdam, 1967) studeerde levensmiddelentechnologie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de Moleculaire microbiologie groep van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Sinds februari van dit jaar werkt zij als bioanalytical chemist bij het Hercules European Research Center in Barneveld.

Datum en tijd

vrijdag 13 oktober 2000, 14.15 uur

Promovendus

mw.ir. M. Putman, tel. (0342)40 74 32, fax (0342)40 75 07, e-mail: (mputman@herc.com) (werk),

Proefschrift

Molecular characterization and antibiotic specificities of multidrug transporters in Lactococcus lactis

Promotor

prof.dr. W.N. Konings

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie