Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vice-premier Jorritsma in Met het Oog op Morgen, Radio 1

Datum nieuwsfeit: 13-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red8565
13-10-2000, NOS, Met het Oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

GESPREK MET VICE-PREMIER JORRITSMA NA AFLOOP VAN DE

MINISTERRAAD OVER

* SITUATIE IN HET MIDDEN-OOSTEN

* ZAAK-VAN AARTSEN

* NOTITIE INZAKE VERKORTING BENOEMINGS- EN INSTALLATIEPROCEDURE NIEUWE TWEEDE KAMER NA VERKIEZINGEN

GREYN:
Mevrouw Jorritsma, was het nou de week van Israël of de week van Jozias van Aartsen?

JORRITSMA:
Ik denk dat we het maar moeten houden op de week van Israël, want het is natuurlijk buitengewoon ernstig wat er op het ogenblik in het Midden-Oosten gebeurt, waarbij beide partijen in een behoorlijke geweldspiraal beland zijn en waarvan we allemaal hopen ­ en er ook onze uiterste best voor doen om een actieve rol te spelen, daar ook oproepen toe te doen en bereidheid te tonen om daarbij te assisteren, als dat gewenst is ­ dat men weer zo snel mogelijk rond de tafel komt om het vredesproces wel degelijk weer op gang te krijgen.

GREYN:
Maar kan Nederland zelf wat doen?

JORRITSMA:
Nederland moet natuurlijk in Europees verband zijn best doen. De minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken zijn in Biarritz en gaan er ook vanuit ­ ik heb begrepen dat de conceptteksten er al liggen ­ dat ook vanuit Biarritz een dringende oproep wordt gedaan. Solana is net in het Midden-Oosten geweest. Kofi Annan zit er nu en we hopen dat ook hij daar een belangrijke bijdrage kan leveren. En ik heb begrepen dat er ook al uitnodigingen zijn vanuit Egypte en mogelijk ook de Verenigde Staten ­ dat weet ik alleen nog maar bij geruchten, maar dat zou ook zeker niet onbehulpzaam kunnen zijn ­ om de partijen zo snel mogelijk rond de tafel te krijgen. Want hier moet wel iets gebeuren.

GREYN:
Zijn er bijzondere drukmiddelen te verzinnen om dat proces een beetje te versnellen?

JORRITSMA:
Ik denk dat voorlopig het belangrijkste drukmiddel is dat we allemaal dezelfde toon uitstralen en allemaal ook dezelfde vraag stellen. Uiteindelijk hebben de landen zelf er het allergrootste belang bij dat het weer zo gauw mogelijk rustig wordt.

GREYN:
Nu laten wij vaak dat soort dingen aan de Verenigde Staten over. Moet Europa niet toch wat nadrukkelijker zich daarmee gaan bemoeien?

JORRITSMA:
Ik ga ervan uit ­ en dat is ook wat de minister-president al in het openbaar gezegd heeft en wat ongetwijfeld in Biarritz ook gezegd wordt ­ dat Europa zich zeker zal aanbieden om actief een rol te spelen. Aan de andere kant weten we dat het absoluut noodzakelijk zal zijn dat de Verenigde Staten zijn stem daar bij voegt. Want Europa heeft natuurlijk af en toe met verschillende monden gesproken. Dus het is nooit mis, en zeker belangrijk, dat Europa ook zijn uiterste best doet om een actieve rol te gaan spelen. Maar we zullen daar de Verenigde Staten zeker niet bij kunnen missen.

GREYN:
Ik heb de hele week in de Kamer gehoord dat we vooral niet moeten vergeten dat in de Nederlandse Grondwet staat dat Nederland ook een taak heeft in de internationale rechtsorde. Ten aanzien van Israël nemen we dat niet al te serieus, want we houden ons een beetje op de achtergrond.

JORRITSMA:
Nee, dat denk ik niet. Wat we proberen, is juist niet per land allemaal individuele oproepen te gaan doen. Dat maakt, denk ik, minder indruk dan wanneer we allemaal eensgezind precies dezelfde oproep doen. Je zou dan ook willen ­ dat gebeurt eigenlijk ook, vanuit Europa ­ dat iedereen ook met dezelfde taal in de richting van beide partijen gaat. Want bij beide partijen moet echt de wens weer ontstaan om rond de tafel te gaan zitten.

ZAAK-VAN AARTSEN

GREYN:
U zei: het is de week van Israël. Maar het was hier op het Binnenhof natuurlijk toch een beetje de week van Jozias van Aartsen. Ik vond dat u daar een wat opmerkelijke rol in speelde, want toen de Telegraaf met de onthulling kwam dat er sprake was van een dreigement om af te treden, zei u heel ferm: daar is geen sprake van.

JORRITSMA:
Er worden aan wat ik gezegd heb allerlei exegeses ontleend. Ik heb eigenlijk helemaal geen behoefte meer aan een vervolg op de discussie, die overigens gisteren in de Tweede Kamer is afgerond. Ik heb alleen gezegd dat het verhaal niet klopte en dat ging over het hele verhaal. Ik heb niet op een van de aanduidingen gezegd wat wel of niet klopte. Daar heb ik ook helemaal geen behoefte aan. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet zo erg interessant voor de burger om precies te weten wie wat op welk moment heeft gedaan. Ik denk dat het gisteren redelijk openhartig is afgerond en dat is prima.

GREYN:
Maar het is natuurlijk wel interessant voor de burger om te weten of de sfeer tussen de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken, die toch vaak nauw moeten samenwerken, een beetje goed is.

JORRITSMA:
Ik kreeg gisteren de indruk uit het debat dat de sfeer tussen de minister van Buitenlandse Zaken en de premier uitstekend is. En laten we toch ook niet te kinderachtig doen: u heeft af en toe ook wel eens een meningsverschilletje, of dat iets misverstaan wordt. Dat los je altijd weer op. Dat leidt toch niet altijd onmiddellijk tot levenslang ruzie? Sterker nog: misschien kom je daar wel sterker uit als je daar gezamenlijk heel goed over praat en er uit komt.

NOTITIE INZAKE VERKORTING BENOEMINGS- EN INSTALLATIEPROCEDURE NIEUWE TWEEDE KAMER NA VERKIEZINGEN GREYN:

Nu even een onderwerp dat vandaag in de ministerraad besproken werd, die overigens niet heel druk bezet was. Een aantal ministers was weg en een aantal...

JORRITSMA:
Ja, er waren er een flink aantal ziek. Dat verbaast me. Het is herfst, blijkbaar gaat er een virus rond, want er zijn gistermiddag twee ministers, de heer De Vries en de heer Zalm, plotseling naar het ziekbed verhuisd. Er gaat blijkbaar iets rond. Dat was jammer, want dat zijn toch twee ministers die we moeilijk kunnen missen in de ministerraad.

GREYN:
Dan toch even dat onderwerp dat wel besproken is, over het aanpassen van de Kieswet, zodat de Tweede Kamer na de verkiezingen wat eerder kan gaan vergaderen en zich misschien wel wat eerder kan gaan bemoeien met het formatieproces. Een van de conclusies is dat de Kamer wat eerder bij elkaar kan komen. Maar dan toch nog altijd acht dagen na de verkiezingen. Dat betekent in elk geval dat het formatieproces, anders dan voorheen, acht dagen later zou kunnen beginnen. Is dat niet verlies van tijd?

JORRITSMA:
Dat kan niet anders. Nu staat in de Kieswet dat het minimaal dertien dagen na de verkiezingen moet zijn ­ dat had overigens simpelweg te maken met dat pas dan betrouwbare cijfers over de verkiezingen rond konden zijn.

GREYN:
Omdat er wel eens fouttellingen zijn.

JORRITSMA:
Fouttellingen. Dat is overigens nog steeds aan de orde, zij het dat dankzij de introductie van allerlei stemcomputers het in heel veel gevallen nu veel sneller kan. Een verkennende notitie van Binnenlandse Zaken doet ons leren dat het wellicht mogelijk zal zijn om het binnen zeven à acht dagen echt afgerond te krijgen. We hebben ook bij de afgelopen verkiezingen weer gezien dat in een enkele gemeente toch iets fout gaat. En het kan natuurlijk niet zo zijn dat je de Tweede Kamer bij elkaar roept en daarna tot de conclusie komt dat door stemming bijvoorbeeld nog een restzetel van plaats verandert. Het moet wel echt afgerond zijn. Dat betekent dat er een tijdswinst van een dag of vijf te behalen zou zijn. Dat melden we aan de Tweede Kamer. Dan moet men daar nog maar eens een keer met elkaar bespreken of het zinvol is om dat ook als minimumtermijn in de Kieswet vast te gaan leggen. Want het vergt een wijziging van de Kieswet.

GREYN:
Maar het betekent hoe dan ook dat het formatieproces acht dagen later begint dan nu.

JORRITSMA:
Nee, nee.

GREYN:
Want nu begint het formatieproces daags na de verkiezingen. Dan gaan de fractievoorzitters naar Hare Majesteit. En Hare Majesteit laat dan weten wat de volgende stap is. Nu moeten we acht dagen wachten.

JORRITSMA:
Nee, want dat kan gewoon zo blijven. Alleen in het geval dat zou gebeuren wat sommigen in de Tweede Kamer willen, namelijk direct na de verkiezingen in de nieuwe samenstelling eerst vergaderen en daar min of meer doen wat nu via de individuele adviezen van fractievoorzitters naar de Koningin gaat ­ als dat zou gebeuren, moet je daar iets langer mee wachten. De vraag is of dat na verkiezingen ook zo zal zijn. Dat weten we natuurlijk niet. Ik heb zelf het gevoel dat het niet uitgesloten is dat heel veel partijen er nog geen belang bij hebben om dan in een openbaar debat zich in feite een beetje vast te leggen op welke coalitie ze het liefst zouden willen hebben. Overigens is het natuurlijk al lang zo dat de fractievoorzitters een advies aan Hare Majesteit geven, dat ook volstrekt openbaar wordt en is. Dus de vraag is wat de toegevoegde waarde is. Maar als de Kamer dat wil, zullen wij daar absoluut niks tegen doen. Sterker nog, dan zijn we graag bereid om zo'n wetsvoorstel in te dienen.

GREYN:
Want het maakt volgens u niet zo verschrikkelijk veel uit?

JORRITSMA:
De vraag is of, na verkiezingen, partijen die mogelijk voor verkiezingen dat idee nog hebben, dat ook nog werkelijk zullen willen doen. Het is eerder geprobeerd. Ik heb begrepen dat men in 1971 voor de verkiezingen ook dacht dat men dat zou willen, en na de verkiezingen bleek het toch iets anders te gaan. Dat zal altijd weer een afweging van partijen zijn. Je kunt het doen, en dan kun je het dus iets sneller doen dan de dertien dagen die er nu voor staan. Dan moet men maar beslissen of men dat graag wil.

GREYN:
Daar moeten we nog even op wachten?

JORRITSMA:
Ja.

GREYN:
Dank u wel voor dit gesprek.

JORRITSMA:
Graag gedaan.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, HK)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...