Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Recherche-onderzoek 'Athena' verloopt volgens plan

Datum nieuwsfeit: 13-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Openbaar Ministerie
Zoek soortgelijke berichten
Openbaar Ministerie

Breda, 13 oktober 2000

Voortgang onderzoek "Athena"

Het rijksrecherche-onderzoek onder de naam "Athena", vordert volgens plan. Zoals het zich nu laat aanzien zullen de verhoren binnen enkele weken zijn afgerond en zal eind november duidelijk zijn of er strafrechtelijke consequenties moeten volgen voor de heer Peper, die thans nog de enige overgebleven verdachte in het strafrechtelijk onderzoek is.

In de zogenaamde tweede fase van het onderzoek, naar aanleiding van het COR-rapport van de gemeentelijke commissie die een onderzoek instelde naar het declaratiegedrag van bestuurders in Rotterdam, wordt een aantal daarvoor in aanmerking komende incidenten nader strafrechtelijk onderzocht. Het merendeel van de verhoren van de verdachte en de getuigen heeft reeds plaatsgevonden. Naar verwachting zal de rijksrecherche de laatste verhoren binnen enkele weken afronden.

Daarna gaat het onderzoek de derde fase in waarin de balans moet worden opgemaakt. Er zal moeten worden bepaald of er voldoende duidelijkheid is verkregen over de toedracht van de incidenten waarop het onderzoek in de tweede fase zich heeft gericht. Ten aanzien van deze incidenten zal - zoals gebruikelijk in strafrechtelijke onderzoeken - dan worden bepaald of er daadwerkelijk sprake is van strafbare feiten en of deze strafbare feiten bewijsbaar zijn. Pas daarna worden de volgende vragen beantwoord: Heeft verdachte die feiten gepleegd en zo ja kan hem dat in strafrechtelijke zin worden verweten?

Tenslotte wordt de opportuniteit en proportionaliteit van een eventuele vervolging beoordeeld. Dit betekent dat als er sprake is van bewijsbare strafbare feiten de vraag moet worden gesteld hoe groot de inbreuk van die feiten op de rechtsorde is. Tevens moet worden afgewogen of het middel van strafrechtelijke vervolging in verhouding staat met de inbreuk door het plegen van die strafbare feiten op de rechtsorde en de eventuele grootte van de schade cq. bevoordeling. Dit beraad binnen het OM zal gepaard gaan met collegiale toetsing, intervisie en second opinion en met beleidsmatige afstemming met de leiding van het OM.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie