Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sociale dienst Rotterdam bevestigt vrees SP belastingplan

Datum nieuwsfeit: 13-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 13-10-2000

'De Sociale Diensten en hun cliënten zullen in grote problemen raken door de herziening van het belastingstelsel,' zegt de directeur van de Sociale Dienst Rotterdam, M. Masthoff vandaag in het dagblad Metro. Hij deelt hiermee de vrees van de Socialistische Partij, die eerder al voorspelde dat uitkeringsgerechtigden er in het Belastingplan 2001 honderden guldens in de maand op achteruit kunnen gaan.

In het belastingplan, dat op 1 januari volgend jaar ingaat, verdwijnen de tariefgroepen. Daar voor in de plaats komen diverse heffingskortingen, die mensen zelf moeten aanvragen. Ook uitkeringsgerechtigden die tot dan toe nooit eerder met de Belastingdienst te maken hebben gehad. Doen zij dit niet, dan dreigen zij onder de bijstandsnorm terecht te komen Met name het mislopen van de alleenstaande ouderkorting kan meer dan tweehonderd gulden per jaar schelen. De gemeente, die de uitkering verstrekt, gaat er echter van uit dat de betrokkene wél geld heeft teruggevraagd, en past de hoogte van de uitkering daaraan aan.

Wat de SP al vreesde wordt door Masthoff bevestigd: de Sociale Diensten zijn nog lang niet klaar voor deze ingewikkelde operatie en hebben ook hun cliënten nog niets laten weten. Ook de voorlichting vanuit de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid is nog niet op gang gekomen. Voor de uitkeringsgerechtigden dreigt echte de deadline. Voor 1 december moeten zij hun aanvraagformulier voorlopige teruggave hebben ingeleverd. SP-Kamerlid Jan de Wit vreest chaos wanneer uitkeringsgerechtigden niet actief worden voorgelicht en begeleid. Tot nu toe heeft alleen de gemeente Maastricht zijn zaken goed op orde. Op verzoek van de SP gaat de vaste kamercommissie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid aanstaande donderdag over deze kwestie in debat met minister Vermeend.

Info: Jan de Wit (06) 22 78 80 42reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie