Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Na verkiezingen kan nieuwe Tweede Kamer sneller starten

Datum nieuwsfeit: 13-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Na verkiezingen kan nieuwe Tweede Kamer sneller starten
Een persbericht bij het onderwerp Kiesrecht
13 oktober 2000
Na verkiezingen zou een nieuwe Tweede Kamer binnen 7 à 8 dagen benoemd en geïnstalleerd kunnen zijn. De nieuwe Kamer kan dan van gedachten wisselen over de aanstaande kabinetsformatie. Op dit moment komt een nieuwe Tweede Kamer 13 dagen na de verkiezingen bij elkaar, zo is wettelijk vastgelegd. Voor verkorting van de benoemings- en installatieprocedure is dan ook een wijziging van de Kieswet nodig.
Dat staat in een verkennende notitie van minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer, waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De notitie was toegezegd door minister-president Kok tijdens de Algemene Politieke beschouwingen op 21 september.
De Kiesraad kan de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen niet eerder dan op de vijfde dag na de stemming vaststellen. In de dagen daarna onderzoekt de Commissie voor het onderzoek naar de Geloofsbrieven van de Tweede Kamer de geloofsbrieven van de nieuwe leden. Vervolgens wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Een termijn van 7 à 8 dagen voor de hele procedure is aan de korte kant voor het corrigeren van eventuele fouten. Het is uiteraard aan het oordeel van de Tweede Kamer of zij een termijn van enkele dagen voldoende vindt voor de procedures die zij na het vaststellen van de verkiezingsuitslag nog moet volgen voor de toelating van de nieuwe leden.

Relevante links:
Kiesraad

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie