Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie: Chevalier had nooit mogen benoemd worden

Datum nieuwsfeit: 13-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Pierre Chevalier had nooit mogen benoemd worden (13/10/00)

Voormalig staatssecretaris Pierre Chevalier werd reeds twee jaar geleden in verdenking gesteld wegens medeplichtigheid aan oplichting en misbruik van vertrouwen. In deze omstandigheden had hij nooit tot staatssecretaris mogen benoemd worden.

Het lijkt de evidentie zelve dat bij de regeringsvorming nagegaan wordt of de kandidaat-ministers het voorwerp zijn van een strafrechtelijk onderzoek. De formateur heeft blijkbaar deze meest elementaire vraag niet gesteld aan de kandidaat-ministers alvorens hen ter benoeming voor te dragen. Bovendien werden op het parket, waar het dossier sinds juni 1998 bekend was, blijkaar geen inlichtingen ingewonnen.

Zowel bij de vorige als bij de huidige Eerste minister heb ik tevergeefs aangedrongen op het ontwikkelen en voeren van een integriteitbeleid bij de overheid (ministers, kabinetsmedewerkers, ambtenaren, cfr. schriftelijke vraag nr. 10 van 5.11.99) De VU is er van overtuigd dat ethiek in de politiek één van de hoofdthemas wordt in de komende jaren. Precies op dit vlak faalt deze regering jammerlijk. Het was typisch dat de meerderheid de interpellaties gisteren afsloot met een gewone motie. Business as usual, overgaan tot de orde van de dag kan in deze ernstige gevolgen hebben voor de democratie.

Onmiddellijk na afloop van de interpellaties in plenaire zitting heb ik een verzoek tot interpellatie aan de minister van Justitie ingediend over het precieze verloop van het strafonderzoek in deze zaak. Eén en ander vergt verduidelijking. Een aantal relevante vragen dringen zich op, onder andere over de oorzaak van het lange tijdsverloop tussen 18 juni (ontvangst van het verzoek van het Zwitsers gerecht tot toelating voor een internationale rogatoire opdracht) en de datum van de huiszoeking (2 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen).

Auteur:
VU Nationaal
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie