Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra taallessen Delft in allochtone talen voor kinderen

Datum nieuwsfeit: 13-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Delft

Persbericht

Onderwerp

Extra taallessen in allochtone talen voor kinderen

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor de extra is naar voren gekomen dat in Delft voldoende belangstelling is voor Turks, Arabisch, Berbers, Iraans, Spaans, Irakees, Somalisch, Vietnamees en Koerdisch. De meeste lessen worden na schooltijd voor kinderen georganiseerd.

De uitbreiding is de Delftse uitwerking van de Wet onderwijs in allochtone levende talen (Oalt). Uitgangspunt voor deze landelijke wet is dat allochtone kinderen naast een goede kennis van het Nederlands, een degelijke kennis van de eigen taal en cultuur nodig hebben. De wet draagt op deze manier bij aan de emancipatie en participatie van allochtonen in Nederland.

Om de behoefte aan taallessen te peilen, is door de gemeente gekozen voor een behoeftepeiling onder de grootste allochtone groepen en onder de taalgroepen waarvoor onderwijs in de eigen taal al bestaat. Uit het onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Nijmegen, is naar voren gekomen dat thuis bij 55 procent van de kinderen overwegend één taal wordt gesproken. De rest spreekt er twee of meer talen. Nederlands is de meest gebruikte taal. Meer dan de helft van de ouders spreekt deze taal thuis overwegend met hun kinderen, een groot deel hiervan is van Surinaamse afkomst. Andere belangrijke thuistalen in Delft zijn Turks en Koerdisch.

Bijna alle ouders vinden het belangrijk dat hun kind de eigen taal leert verstaan en te begrijpen, maar ook dat ze deze kunnen spreken. Lezen en schrijven wordt iets minder belangrijk gevonden. De belangrijkste motieven om onderwijs in de eigen taal te willen, is behoud van een stukje eigen cultuur en om met ouders of familieleden te kunnen praten en schrijven.

Het voorstel wordt in de commissie Werk, Zorg en Onderwijs van 17 oktober besproken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie