Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Knelpunten infrastructuur belemmeren economische groei

Datum nieuwsfeit: 13-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging VNO-NCW

Leden

Persbericht
Afdeling Public Relations VNO-NCW

Adres/Address
'Malietoren'
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag
Telefoon/Phone
..-31 (0)70 349 01 67
Telefax/Fax
..-31(0)70 349 01 77
Postadres/Postal Address
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
E-mail
communicatie@vno-ncw.nl

Knelpunten infrastructuur belemmeren economische groei

DEN HAAG, 13 oktober 2000 - Het oplossen van knelpunten in de infrastructuur is van het allergrootste belang voor stuwende sectoren van de Nederlandse economie. Het verschil tussen een restrictief en een voortvarend infrastructuurbeleid vertaalt zich in een verschil in ontwikkeling van de toegevoegde waarde in de betreffende sectoren* dat kan oplopen tot 65 miljard gulden voor alle onderzochte sectoren tezamen. Dit blijkt uit een onderzoek ('Economie en infrastructuur, een onderzoek naar de relatie tussen infrastructuurbeleid en economische ontwikkeling') van een aantal organisaties uit het bedrijfsleven**.

Op basis van scenario's van het Centraal Planbureau is onderzocht welke knelpunten sectoren op het gebied van bereikbaarheid ondervinden en wat de gevolgen zijn voor de economische groei als deze knelpunten niet of te laat worden opgelost. De geselecteerde sectoren vertegenwoordigen bij uitstek de internationale oriëntatie van het Nederlands bedrijfsleven en vormen de stuwende kracht van de economie, omdat de groei op de internationale markten via inkomens- en bestedingseffecten doorwerkt in sectoren die zich hoofdzakelijk op de binnenlandse markt richten.

De economische effecten van een pro-actief gebrekkig vervoersbeleid blijken niet in transport, opslag en distributiesector, maar vooral in de zakelijke dienstverlening, grafische industrie en ICT aanwezig te zijn. De indirecte effecten vertalen zich verder onder meer in de aantrekkelijkheid van ons land als vestigingsplaats voor Europese hoofdkantoren, distributiecentra en ketenregisseurs in de internationale logistiek. De onderzochte sectoren blijken ook buiten de Randstad hinder te ondervinden van knelpunten in de infrastructuur. Dit betekent dat de investeringen in infrastructuur niet tot het westen van het land beperkt kunnen blijven.
*Landbouw en voedings- en genotsmiddelenindustrie, olie en chemie, metaal(elektro) en transportmiddelenindustrie, vervoer, opslag en groothandel, zakelijke dienstverlening, ICT en grafische industrie en toerisme, horeca en recreatie.


**VNO-NCW, AVBB, BOVAG, EVO, KNV, NDL, NS, RAI en TLN.

Bestellingen en inlichtingen:
Brochurelijn VNO-NCW
telefoon 070 3490 275
fax 070 3490 300
e-mail: ISchuit@vno-ncw.nl
internet: www.vno-ncw.nl/informatie/brochures.htm

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie