Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dom Hans van der Laan in Bonnefantenmuseum Maastricht

Datum nieuwsfeit: 14-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bonnefanten Museum Maastricht

PERSBERICHT


COLLECTIE LIMBURG III
Dom Hans van der Laan in Bonnefantenmuseum 14 oktober 2000 - 28 januari 2001

In het kader van het project 'Collectie Limburg' vindt de tentoonstelling rondom de monnik-architect Dom Hans van der Laan plaats. De tentoonstelling is gedeeltelijk overgenomen uit Leeds (Engeland). Naast architectonische modellen en hulp-middelen zijn archiefmateriaal en tekeningen te zien. In november vindt een symposium plaats.

De nadruk van de tentoonstelling ligt op Van der Laans zeer mooi geconstrueerde modellen en leer-hulpmiddelen, die zijn theorieën demonstreren. De bezoeker kan zelf gebruik maken van deze hulpmiddelen. Van der Laan achtte ze belangrijk voor zowel leer-hulp als om het instinctieve begrip van ruimte te stimuleren. Om de basis en realisatie van zijn theorie en werkproces aan te geven, toont de expositie archiefmateriaal, zoals verschillende versies van de abacus en morfotheek die hij gebruikte in de ontwikkeling van zijn architectuurpraktijk en ter demonstratie van zijn theorieën. Tekeningen geven het ontstaan van het Plastisch Getal weer en een uitgebreid onderzoek naar en opmeting van Stonehenge, dat door Van der Laan werd beschouwd als 'de geboorte van de architectuur'. De tentoonstelling is fundamenteel gericht op een theorie, een architecturale esthetiek en de ervaring van ruimte.

De architectonische praktijk en erfenis van Benedictijner monnik, architectuurtheoreticus, leraar en architect Dom Hans van der Laan heeft slechts vier gebouwen opgeleverd. Abdij Sint-Benedictus-berg in Vaals, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht, is wel de bekendste en wordt algemeen erkend als zijn meesterwerk. Zijn gebouwen staan symbool voor de manifestatie van een extreem intense en verfijnde architectonische theorie. Volgens Van der Laan is de essentie van architectuur gelegen in de verhoudingen: al het andere is secundair. Zijn theoretische en praktische onderzoek is gebaseerd op zijn ontdekking uit 1928 van het Plastisch Getal, een systeem van maat en verhouding, gedeeltelijk als een consequentie van het te beperkt vinden van de Gulden Snede.

Op 17 en 18 november vindt het symposium Dom Hans van der Laan: Living and correspondences plaats in het Bonnefantenmuseum. Het thema is leven met de architectuur van Van der Laan vanuit het perspectief van zowel de theorie en de gerealiseerde gebouwen, als de overeenkomsten met systemen zoals die door anderen worden gehanteerd. Het symposium wordt afgesloten met een bezoek aan Abdij Sint-Benedictusberg in Vaals. Voertaal: Engels.

De tentoonstellings- en symposiumseries zijn ontwikkeld door Paul Bradley, Wouter Koelman en Wolfgang Schöddert in samenwerking met Henry Moore Foundation External Programmes, onder de bescherming van de Abdij Sint-Benedictusberg, Vaals. De tentoonstelling en symposium worden gesponsord door het Stimuleringsfonds voor Architectuur en DSM. Versies van de tentoonstelling zijn eerder gepresenteerd in het Henri Moore Institute, Leeds en Inverleith House, Edinburgh.

Het project 'Collectie Limburg' Dankzij een genereuze schenking van DSM is het Bonnefantenmuseum in staat haar eigen collectie Limburgse Modernen en de onlangs geschonken collectie van de Stichting Limburgs Kunstbezit te bestuderen, te evalueren en aan te vullen. Bij het project zijn inmiddels ook andere Limburgse musea betrokken. Gestreefd wordt naar een provinciale samenhang van de verschillende collecties, betreffende de kunst uit Limburg in de periode 1900 - 1970. Deze zullen samen de Basiscollectie Limburg gaan vormen. In 2002, als DSM haar honderdjarig bestaan viert, wordt deze basiscollectie in een grote tentoonstelling gepresenteerd. Tot die tijd vinden tussentijdse presentaties plaats, die alvast een indruk geven van de te vormen collectie.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Monique van Haaster (PR en Marketing) of Mirjam Stam, secretariaat PR en Marketing. Telefoon +31 43 329 01 90, telefax +31 43 329 01 99, of (vhaaster@bonnefanten.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie