Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Delfzijl verwacht veel bezoekers op landelijke Politiedag

Datum nieuwsfeit: 14-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Delfzijl 11-10-2000
Duizenden bezoekers verwacht bij landelijke politiedag Woensdag 11 oktober 2000

Gratis openbaar vervoer

Op zaterdag 14 oktober wordt voor de tweede maal de Landelijke Politiedag gehouden. In Delfzijl pakt Regiopolitie Groningen met een publieksmanifestatie groots uit. Belangstellenden kunnen met gratis openbaar vervoer vanuit gehele provincie naar Delfzijl reizen.

Op het haventerrein en in en rond het attractiepark Aquariom zijn talloze activiteiten, demonstraties en shows met als middelpunt het thema van de Landelijke Politiedag; het verkeer. Er is ook een informatiemarkt van politiediensten en van diverse organisaties waar Regiopolitie Groningen nauw mee samenwerkt. Bezoekers kunnen, zowel binnen als buiten, zelf aan een groot aantal activiteiten deelnemen. Men kan bijvoorbeeld achter het stuur van een auto plaatsnemen voor een remtest of een koprol van een auto ondergaan. Jongeren, maar uiteraard ook ouderen, kunnen voor het eerst op een brommer of motorfiets stappen.

Delfzijl is zaterdag vanuit de gehele provincie gratis met het openbaar vervoer te bereiken. Kaartjes daarvoor liggen klaar op de politiebureaus. Na het verzamelen van een aantal stempels bij de vele stands op de manifestatie, is er gratis toegang tot het attractiepark Aquariom, inclusief zwembad, speelhal en verkeerspark. Kinderen kunnen zich gratis op een politiemotor laten fotograferen. De organisatie adviseert zoveel mogelijk van de gratis trein of bus gebruik te maken vanwege de verwachte belangstelling. De eerste Landelijke Politiedag in Groningen, vorig jaar, trok alleen al zon 4000 jeugdigen. De organisatie richt zich nu op een qua leeftijd en interesse veel gevarieerder publiek.

Omdat het verkeer niet alleen tot het werkgebied van Regiopolitie Groningen hoort, presenteren ook diverse andere (politie)organisaties zich prominent op de manifestatie. De Koninklijke Marechaussee pakt stevig uit met diverse autos en motoren en zet zelfs een pantservoertuig in. Liefhebbers mogen een ritje aan boord van dit rupsvoertuig meemaken. De Duitse Autobahnpolizei showt supersnelle wagens. De Autobahnpolizei treft de Nederlandse evenknie, de verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten naast zich. Een aantal andere deelnemende organisaties zijn het Centraal Bureau Rijvaardigheid, de ANWB en 3VO. De laatste organisatie verschijnt onder meer met een alcoholsimulator. Omdat het verkeer zich niet alleen over de weg voortbeweegt, kunnen ook boten van de Waterpolitie en van de Koninklijke Marechaussee worden bezichtigd.

Het thema verkeer is niet zonder reden vastgesteld. Het aantal verkeersslachtoffers is vorig jaar voor het eerst sinds jaren weer toegenomen. Het aantal doden in het verkeer nam in 1999 landelijk met drie procent toe naar 1186 slachtoffers. De verkeersgroep waar met 12 procent de grootste stijging viel, waren de fietsers en bromfietsers. Het aantal kinderen dat in 1999 landelijk in het verkeer omkwam bedroeg 50. In 1998 waren dat er 23. Regionaal neemt het aantal verkeersdoden af. Het aantal verkeersslachtoffers in de provincie Groningen die in het ziekenhuis belanden laat wel een stijging zien en geeft voldoende aanleiding om extra aandacht te besteden aan verkeer.

Hoofdcommissaris drs. Bernard J.A.M. Welten benadrukt op de persconferentie van de Landelijke Politiedag in Lelystad, dan ook het belang van samenwerking tussen politie, openbaar ministerie, wegbeheerders en verkeersveiligheidsorganisaties. Hij prees namens de Raad van Hoofdcommissarissen het project Straatwerk waarin de buurtagent, 3VO en gemeenten zich moeten gaan inzetten voor de verkeersveiligheid van schoolkinderen. Dat project wordt vandaag in Lelystad ten doop gehouden. Welten is vanuit de Raad van Hoofdcommissarissen verantwoordelijk voor de Landelijke Politiedag. Regiopolitie Groningen voert ook de coördinatie over de Landelijke Politiedag.

Inlichtingen: afdeling communicatie; telefoon 0900 - 8844

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie