Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Luchtmacht en marine samen in oefening 'falcon nut'

Datum nieuwsfeit: 16-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensiePersberichten


Luchtmacht en Marine samen in oefening 'Falcon Nut'

12-10-2000

De Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine nemen van maandag 16 oktober tot vrijdag 20 oktober deel aan de jaarlijkse maritieme oefening 'Falcon Nut'. Deze oefening, waarbij de samenwerking tussen luchtmacht en marine bij het aanvallen c.q. verdedigen van vlootverbanden wordt beoefend, vindt voor een belangrijk deel op de Noordzee plaats. Wel is het in het kader van de oefening toegestaan om boven een deel van Noord-Nederland lager te vliegen dan normaal.

Tijdens Falcon Nut worden gesimuleerde aanvallen uitgevoerd door vliegtuigen op schepen op de Noordzee. Andere vliegtuigen vliegen boven het oefengebied patrouilles ter verdediging van de deelnemende vlootverbanden. Aan de oefening doen F-16's van de Koninklijke Luchtmacht van de vliegbases Leeuwarden, Twenthe en Volkel deel. Vanaf deze laatste vliegbasis opereren ook vier Griekse F-16's. Daarnaast wordt ook een KDC-10 tank-vliegtuig van de vliegbasis Eindhoven ingezet en zijn op de vliegbasis Leeuwarden drie speciale vliegtuigen van het Engelse bedrijf Skyline Aviation gestationeerd. Deze toestellen beschikken over apparatuur om de radar te storen. Op de Friese basis zijn daarnaast ook drie Seaking-helikopters van de Engelse marine gestationeerd. Afgezien van deze toestellen wordt ook een E-3 AWACS-toestel van de NAVO ingezet. Dit vliegende gevechts- en verkeerleidingsstation opereert vanaf zijn thuisbasis in Duitsland.

Naast vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht en NAVO-bondgenoten, wordt aan Falcon Nut ook deelgenomen door het gevechtsleidingscentrum van de luchtmacht, het Control and Reporting Center te Nieuw Milligen. Ten slotte worden vijf luchtmachtteams met Stinger-luchtdoelraketten, afkomstig van de Groep Geleide Wapens De Peel, geplaatst op Vlieland.

De Koninklijke Marine neemt deel met de fregatten Hr.Ms. De Ruijter, Hr.Ms. Pieter Florisz, Hr.Ms. van Speijk en het bevoorradingsschip de Hr.Ms. Zuiderkruis. De Britse en Spaanse Marine leveren een bijdrage in de vorm van de Engelse onderzeebootjager HMS Glasgow en het Spaanse fregat SPS Extremadura.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie