Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VluchtelingenWerk: inburgering asielzoekers met vvtv-status

Datum nieuwsfeit: 16-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vluchtelingenwerk Nederland

Kritiek VluchtelingenWerk op houding Gemeente Utrecht

VluchtelingenWerk vraagt ook inburgering voor asielzoekers met tijdelijke verblijfsvergunning

Persbericht, 16 oktober 2000

Het college van B&W van de gemeente Utrecht heeft onlangs om bezuinigingsredenen asielzoekers met een vvtv-status (voorwaardelijke vergunning tot verblijf) het recht op huisvesting en een inburgeringstraject ontzegd. Utrecht gebruikt als argument dat gemeenten hiertoe niet wettelijk verplicht zijn. VluchtelingenWerk is van mening dat het Utrechtse College hiermee voorbijgaat aan het belang van met name een tijdig ingezet inburgeringstraject voor vvtv'ers. De praktijk leert dat het merendeel van hen uiteindelijk een definitieve verblijfsstatus krijgt.

Financiering
Het Rijk heeft inderdaad niet gezorgd voor kostendekking van het inburgeringstraject voor asielzoekers met vvtv-status. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken accepteert momenteel echter twee werkwijzen voor de financiering van inburgeringstrajecten voor vvtv'ers. De eerste mogelijkheid is om vvtv'ers te laten deelnemen aan het scholingstraject en de kosten hiervan bij definitieve statusverlening achteraf te declareren. De tweede mogelijkheid is om tot de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet gebruik te maken van een vrijwillig scholingsaanbod, te financieren uit de grotendeels onbenutte reserves uit het WIN-budget en de reguliere educatiegelden. De gemeente Utrecht zou van één van deze mogelijkheden gebruik kunnen maken, zoals alle grote steden doen.

Tijdelijk probleem
Het gaat hierbij overigens om een tijdelijk probleem: zodra de nieuwe Vreemdelingenwet in werking treedt - naar verwachting in het tweede of derde kwartaal van 2001 - komt de vvtv-status te vervallen. Dan krijgt iedere erkende asielzoeker een status voor bepaalde tijd, waarbij hij/zij automatisch een inburgeringstraject moet doorlopen. Dat het hier dus gaat om een tijdelijk probleem maakt het voor de vvtv-ers en voor de samenleving die hen in veel gevallen dan pas later als actieve medeburger op kan nemen, een des te zinlozer besluit van het Utrechtse college.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie