Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vooral meer kleine bedrijven

Datum nieuwsfeit: 16-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Vooral meer kleine bedrijven

Tussen 1993 en 2000 - steeds geteld op 1 januari - zijn er in Nederland meer dan 100 000 bedrijven bijgekomen. Dat is een toename van 17%. Deze groei zit vooral in het aantal bedrijven met minder dan tien werknemers. Het aantal grote bedrijven - 100 werknemers of meer - is namelijk in deze periode met slechts 4% toegenomen, het aantal middelgrote bedrijven - 10 tot 100 werknemers - met 12%. De bedrijven met 1 tot 10 werknemers daarentegen namen met 30% in aantal toe.

Bedrijven naar aantal werknemers

De ontwikkeling van het aantal bedrijven zonder betaald personeel - slechts 8% groei - lijkt hiermee in tegenspraak te zijn. Bij deze bedrijven is echter iets anders aan de hand. Tussen 1993 en dit jaar zijn namelijk veel boeren ermee gestopt. Dat waren voornamelijk bedrijven zonder personeel. Daardoor is het aantal bedrijven zonder personeel in deze sector met 20% afgenomen.

Daarentegen is in dezelfde periode het aantal bedrijven zonder personeel in de sector cultuur en recreatie met 40% toegenomen en in de sector verhuur en zakelijke dienstverlening met ruim 50%. In de bouwnijverheid kwamen er zelfs bijna 90% méér van dergelijke bedrijven. Deze ontwikkelingen hielden elkaar vrijwel in evenwicht. Het totale aantal bedrijven zonder personeel groeide daardoor nauwelijks.

Bedrijven zonder betaald personeel naar activiteit

In de aantallen bedrijven per economische sector zijn deze ontwikkelingen duidelijk zichtbaar. Tegenover de afname van het aantal bedrijven in de landbouw en visserij - vooral dus minder agrarische bedrijven zonder personeel - staat een forse groei van het aantal bedrijven in de industrie en bouwnijverheid. Ook in de dienstverlening, zowel commercieel als niet-commercieel, zijn er veel meer bedrijven gekomen.

Bedrijven naar activiteit

Wim Kloek

Bron: CBS, Statline

Voor meer informatie: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 16 oktober 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie