Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijke Politiedag in Brabant druk bezocht

Datum nieuwsfeit: 16-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Brabant-Noord: Den Bosch 16-10-2000 Landelijke Politiedag druk bezocht

Enkele duizenden personen, voornamelijk jongeren, zijn zaterdag in het kader van de Landelijke Politiedag te gast geweest bij de politiebureaus in de regio Brabant-Noord. Op de binnenplaatsen van de bureaus in Rosmalen, Drunen, Oss, Schijndel, Boxtel, Uden, Veghel, Boxmeer en Cuijk vonden activiteiten plaats rondom het thema verkeer.

Met name de jeugd was eerder deze week via flyers uitgenodigd om op zaterdag 14 oktober een kijkje te nemen bij een van de deelnemende politiebureaus. Hier werd speciale aandacht geschonken aan de politieverkeersactiviteiten in relatie tot de verkeersveiligheid. Zo was het zojuist gestarte team verkeershandhaving van de regio Brabant-Noord op alle deelnemende bureaus aanwezig om tekst en uitleg te geven over de werkwijze van het team. Ook de medewerkers van het callcenter, waar het nieuwe politienummer 0900-8844 voor de regio Brabant-Noord centraal binnenkomt, legden de werkwijze van deze dienst uit.

Belangstellenden konden verder een kijkje achter de schermen nemen en verschillende voertuigen en apparatuur zoals , motor, opvallende surveillance autos, radar, lasergun en ademanalyseapparatuur bekijken. Bromfietsers konden op verschillende plaatsen hun bromfiets op de rollentestbank plaatsen om het vermogen van hun voertuig te testen. Waar mogelijk werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om zich op een politiemotor te laten fotograferen. Op verschillende bureaus werkten ook externe partners mee zoals gemeenten, brandweer, GGD, Bureau Slachtofferhulp en 3VO.

Controleweek

Voorafgaand aan de Landelijke Politiedag hield de politie Brabant-Noord in de week van 9 tot en met 13 oktober een speciale controle onder de naam Een extra rondje jeugd. Het doel van deze week was het bestrijden en voorkomen van ongewenst wapen en drugsbezit onder jongeren en het verbeteren van het contact met de jeugd. Voor het eerste doel bezochten agenten middelbare scholen en controleerden waar dat mogelijk was de inhoud van schoolkluisjes op wapens en drugs. Slechts 1 persoon (in s-Hertogenbosch) bleek een busje traangas bij zich te hebben.

Bijzonderheden

Door de hele regio werden JOPS, zogenaamde Jongeren Ontmoetings Plaatsen bezocht. In het district Aa & Dommel vergezelden op sommige avonden een burgemeester en een wethouder de politie (in Boxtel en in St. Oedenrode). Zo kon ook het bestuur horen wat er onder de jongeren leeft.

In het district Maasland (Oss en omgeving) gaf de politie samen met medewerkers van het bureau Halt en het Jeugd Preventie Project Maasland voorlichting aan middelbare scholieren. In de avonduren werden 24 locaties bezocht waar jongeren doorgaans verblijven.

In het district Den Bosch zijn dagelijks verkeerscontroles gehouden waarbij in totaal 113 processen verbaal zijn uitgeschreven voor uiteenlopende feiten, zoals bromfietsen met een te hoog vermogen, rijden zonder helm, niet in het bezit zijn van een bromfietscertificaat en het onverzekerd rijden met een bromfiets. Elf bromfietsen worden nog aan een technisch onderzoek onderworpen terwijl
1 bromfiets inbeslaggenomen werd omdat het vermoedelijk gestolen is. Twee agenten sloten hier de jeugdweek af met een twintigtal Bossche jongeren door deel te nemen aan een survival die de stichting Divers organiseerde.

Collegas in het district Land van Cuijk moesten vanwege onderzoek naar ramkraken en het onderzoek naar de dood van een vrouw te Oeffelt gedeeltelijk verstek laten gaan bij deze jeugdweek. Desondanks wisten zij toch nog met ruim honderd scholieren en jongeren contacten te leggen en werden enkele tientallen bromfietsen op de rollentestbank geplaatst. Tien agenten wisten vrijdagavond rond 21.30 uur een handgemeen tussen jongeren uit Haps en Gennep te voorkomen. De politie had vernomen dat ze vrijdagavond in de Kerkstraat in Haps met elkaar op de vuist wilden gaan. Zij zette hierop een aantal jeugdagenten extra in dienst. Toen het tot een handgemeen dreigde te komen gingen agenten van het district Land van Cuijk met de jongeren in gesprek, daarbij later geassisteerd door collegas uit Gennep. Dankzij het Kennen en gekend worden werd erger voorkomen en gingen beide partijen uiteen.

De aandacht van de collegas in het district De Leijgraaf ging niet alleen uit naar de jeugd maar ook naar het verkeersgedrag van ouders, die met kinderen op weg waren naar school. Hiervoor werd in de omgeving van scholen gecontroleerd. Voor het niet dragen van de autogordel zijn diverse bekeuringen uitgeschreven. Daarnaast is veel aandacht geschonken aan de scholen die door agenten zijn geadopteerd. Juist in deze jeugdweek zijn deze scholen veelvuldig bezocht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie