Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kwaliteitskenmerken onderwijs in wet vastgelegd

Datum nieuwsfeit: 16-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 16-10-2000 Home

Persbericht
nummer 129

Nieuwe werkwijze inspectie geeft beter inzicht in kwaliteit onderwijs Kwaliteitskenmerken onderwijs in wet vastgelegd

De onderwijsinspectie zal regelmatig elke onderwijsinstelling beoordelen op kwaliteit. Het doel hiervan is de ouders en de school en de overheid zelf beter inzicht te bieden in het functioneren van de school. De beoordeling heeft betrekking op een aantal kenmerken van kwaliteit die in de wet worden vastgelegd afgezet tegen de omstandigheden waarin de school functioneert. Het gaat bijvoorbeeld om het pedagogisch klimaat en het didactisch handelen van leraren. De manier waarop de inspectie naar deze kenmerken kijkt, wordt in samenspraak met het onderwijsveld uitgewerkt in een toezichtskader. De inspectie blijft daarnaast toezien op de naleving van de bestaande regels. De minister blijft verantwoordelijk voor het toezicht dat de inspectie uitoefent.

Dit zijn de belangrijkste punten uit het voorstel voor een Wet op het onderwijstoezicht van minister Hermans en staatssecretaris Adelmund van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De ministerraad is hiermee akkoord gegaan. Het voorstel wordt voor advies aan de Onderwijsraad en de Raad van State gestuurd.

In het regeerakkoord is sprake van verdere autonomievergroting en deregulering in het onderwijs. In verband met de algemene zorg van de overheid voor de kwaliteit van het onderwijs hoort daar echter een intensiever toezicht bij. Daarbij komen niet alleen de wettelijke deugdelijkheidseisen (zoals kerndoelen en exameneisen) in beeld, maar ook aspecten van de kwaliteit van het onderwijs als de zorg voor leerlingen en het pedagogisch klimaat van een school. Het wetsvoorstel geeft de inspectie een onafhankelijker positie al blijft de minister wel politiek verantwoordelijk.

Het wetsvoorstel regelt het toezicht op de kwaliteit van het onderwijs. Scholen zijn en blijven zelf primair verantwoordelijk voor de kwaliteit. Mochten er aanwijzingen zijn dat de kwaliteit van het onderwijs op een school tekort schiet, dan wordt diepgaand onderzoek ingesteld. De inspectie legt de resultaten van een onderzoek vast in een rapport, dat openbaar wordt gemaakt via internet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie