Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse CVP vraagt zich af: is dit de modelstaat?

Datum nieuwsfeit: 16-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE CVP
(16 oktober 2000)

Is dit de modelstaat?

Na een dag, een nacht en een voormiddag onderhandelen heeft de federale regeringstop nog steeds geen akkoord bereikt over de begroting 2001. Zo gemakkelijk als het was om voor de verkiezingen voor honderden miljarden beloften te lanceren, zo moeilijk is het om terug in de realiteit een sluitende begroting te maken.

De regering bezondigde zich niet alleen aan buitenissige beloften, maar ook aan een gigantische koppeling van alle mogelijke dossiers. Hoewel dit soort koppelingen tot voor kort steevast werd bestempeld als "oude politieke cultuur", wordt nu een monsterkoppeling gemaakt van sociaal-economisch beleid, fiscale hervorming, communautaire problemen en dossiers die eigenlijk in het sociaal overleg thuishoren. Het sociaal overleg zelf wordt hierdoor gehypothekeerd, wat onaanvaardbaar is.

Ook de manier waarop de onderhandelingen verlopen, is een schoolvoorbeeld van de vermaledijde oude politieke cultuur: marathonvergaderingen, nachtelijke uitputtingsslagen, rechtstreekse lijnen naar de verschillende politbureaus en zowaar zelfs "geen commentaar". De open communicatie houdt blijkbaar op telkens er een probleem opduikt.

De kern van het probleem is natuurlijk dat er voor volgend jaar nauwelijks ruimte is, wat de regering zelf al van bij het begin wist. Desondanks is men blijven beloven en heeft men grote verwachtingen gewekt. Zo komen we tot de verloedering van het publieke woord: hetgeen ministers zeggen is niet langer te geloven.

De "politics by announcement" komen als een boemerang terug in het gelaat van de regering. Wellicht zal de regering de schijn trachten op te houden door vooral veel aan te kondigen op lange termijn. Ondertussen zal iedere regeringspartij wat lekkers krijgen en worden er geen echte keuzes gemaakt. Alles wordt verdoezeld in een "vlucht vooruit".

Het is quasi zeker dat, zoals bij vorige akkoorden (cfr. het Sint-Elooisakkoord over onderwijs of het Hermes-akkoord over landbouw en buitenlandse handel), het bereikte compromis naderhand niet uitvoerbaar zal blijken, door onzorgvuldigheden en haast bij het uitwerken ervan. Na de aankondiging van morgen zal men overmorgen weer stuiten op grote uitvoeringsproblemen en op verschillende interpretaties door de diverse partijen (zo is het Hermesakkoord nog steeds niet in wetteksten ingediend in het parlement).

Voor de gemeenteraadsverkiezingen werden de kiezers op grote schaal opgelicht. Zij kregen de indruk dat alles kon en zullen nu zien dat weinig echt mogelijk is. De aangekondigde modelstaat is nog niet voor morgen.

Stefaan De Clerck
Voorzitter van de CVP

Luk Vanmaercke
Woordvoerder
tel 02/238.38.75
(lvanmaercke@cvp.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie