Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PricewaterhouseCoopers en 3i publiceren mondiale analyse

Datum nieuwsfeit: 17-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

I EN PRICEWATERHOUSECOOPERS

3i en PricewaterhouseCoopers publiceren eerste ...............

EMBARGO tot Dinsdag 17 oktober 00.00 uur

3i en PricewaterhouseCoopers publiceren eerste mondiale analyse

VENTURE CAPITAL INVESTERINGEN NEMEN HOGE VLUCHT

NEDERLAND ZEVENDE OP WERELDRANGLIJST

Amsterdam, 17 oktober 2000 - hebben investeringen van particulier aandelenvermogen en risicokapitaal lieten vorig jaar wereldwijd een explosieve groei zien van 65% naar ten minste $136 miljard, ruim een half procent van het bruto nationaal product. Nederland neemt op de wereldranglijst van investeerders de zevende plaats in en laat Zweden, Hongkong, Taiwan en Japan achter zich. Dit hebben 3i, de meest toonaangevende Europese venture capitalist, en PricewaterhouseCoopers, 's werelds grootste professionele dienstverlener, vandaag bekend gemaakt.

Met 1,8% van de mondiale investeringen bevindt Nederland zich in de Europese Top 5, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië. Internationaal nemen de Verenigde Staten de eerste plaats in: investeringen van particulier aandelenvermogen en venture capital liepen op tot een bedrag van $99,4 miljard (73% van de mondiale investeringen). Andere landen in de Top 10 zijn Canada (6), Zweden (8), Hongkong (9) en Israël (10).

In de benchmarkanalyse Global Private Equity 2000 worden voor het eerst gegevens en onderzoeksresultaten bijeengebracht over alle belangrijke kapitaalmarkten. 3i en PricewaterhouseCoopers berichten dat investeringen dit jaar even snel of nog sneller stijgen. Ondanks deze spectaculaire groei zijn er volgens het rapport nog 'substantiële bedragen' beschikbaar voor investeringen. Hoewel de fondsenwerving in 1999 al een kleine 5% groeide tot meer dan $135 miljard (van $129 miljard in 1998), komen er toch substantiële bedragen uit het overgebleven deel van in eerdere jaren verworven fondsen, de groei in participaties en de opkomst van verstrekkers van startkapitaal. Daarnaast beschikken bedrijven zoals 3i zelf over grote fondsen die zij kunnen investeren.

Guy Zarzavatdjian, Managing Director 3i Benelux: 'Ik verwacht dat de investeringen in Europa snel blijven groeien. De Europese economie komt qua grootte overeen met die van de VS, en het zal niet lang meer duren voordat de activiteiten op het gebied van risicokapitaal hier dezelfde omvang hebben bereikt als in de VS.'

Global Private Equity 2000 richt zich op zes sleutelregio's, en benadrukt de grootte van de markt in de VS en de grote vooruitgang die elders, met name in Europa, is geboekt. De duidelijke tekenen van herstel in de regio Azië-Oceanië worden genoemd, alsmede het ontstaan van een overnamemarkt in Japan.

In een gezamenlijk voorwoord noemen Brian Larcombe, Chief Executive van 3i, en Marco Rochat, directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika van PricewaterhouseCoopers' Global Technology Industry Group, het groeiende belang van investeringen in de technologische beginfase. Daarnaast geven zij aan dat de combinatie van innovatie en veranderingen in cultuur, belastingstelsels en aandelenmarkten ongekend goede mogelijkheden bieden.

Investeringen in technologie ($45 miljard, 33% van alle investeringen, met een stijging van 29% ten opzicht van 1998) en investeringen in de beginfase ($22 miljard, van 11% van het totaal in 1998 naar 16% in 1999) lieten het afgelopen jaar de belangrijkste groei zien.

Ten minste $77 miljard werd in 1999 wereldwijd geïnvesteerd in overnames (management buy-outs). Dat is een stijging van meer dan 50% ten opzichte van 1998, maar het aandeel in het totale aantal investeringen is gedaald van 64% naar 58%.
Een analyse van de groei in investeringen over de afgelopen vijf jaar laat voor West-Europa en Noord-Amerika een gemiddelde zien van 40%. Het gemiddelde jaarlijkse groeipercentage in de VS is 40%, in het Verenigd Koninkrijk ligt dit op 39%. In acht landen verloopt de groei sneller dan in de VS. Koplopers zijn Zweden (201%), Zwitserland (119%) en Taiwan (60%).

De investeringstrend laat volgens het
3i/PricewaterhouseCoopers-rapport ook dit jaar een sterke stijging zien. In de eerste zes maanden van 2000 hebben de investeringen van risicokapitaal al het totaalbedrag voor 1999 overtroffen, in het tweede kwartaal is de gemiddelde financiering per bedrijf opgelopen tot $13,77 miljoen. In de VS ging 95% van alle
risicokapitaalinvesteringen (5% meer dan in het vorige jaar) naar technologiebedrijven.

Elizabeth Schaefer (Private Equity Partner PricewaterhouseCoopers): 'De aandelenmarkt is misschien onzeker over de economische situatie, maar risicokapitaalverstrekkers zijn dat niet. Zij hebben vertrouwen in de toekomst. Als er geen rampen plaatsvinden, verwachten wij dat venture capital investeringen in de VS in 2000 zullen verdubbelen ten opzichte van 1999.'

In West-Europa is in de eerste helft van dit jaar naar schatting $22 miljard aan fondsen verworven, tegenover $27 miljard in heel 1999. En hoewel het aantal voltooide overnames is gedaald ten opzichte van het recordaantal in de tweede helft van het afgelopen jaar, is de gemiddelde transactiegrootte blijven groeien. De interesse in kleinere 'old economy' bedrijven neemt af, terwijl de concurrentie op het gebied van grotere, geavanceerde overnames toeneemt, vooral nu er nieuwe fondsen op de markt komen uit Europa en de VS.

Alle signalen duiden volgens Martin Gagen, President & CEO van 3i VS, op een langetermijngroei van de markten voor particulier aandelenvermogen en risicokapitaal in de VS. 'De belangrijkste drijvende kracht is het algemene vertrouwen in de economie in de VS als gevolg van de lage inflatie, de lage werkloosheid, de grote consumentenvraag en een hoge mate van innovatie. Zo ontstaat een uitstekende omgeving voor investeringen en hoge opbrengsten.'


- einde -

OPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE

Over 3i (www.3i.com)

3i biedt kapitaal, kennis, inspiratie en connecties voor het opzetten en ontwikkelen van succesvolle onafhankelijke ondernemingen overal ter wereld door middel van de financiering van startende ondernemingen, en van management buy-outs of buy-ins in de beginfase en bij groei en herstel.

3i is een FTSE 100-onderneming met activa ter waarde van meer dan $15 miljard. 3i investeert in ambitieuze, groeiende bedrijven in alle sectoren via het eigen netwerk van teams in Europa, Azië-Oceanië en de VS. 3i beheert $3,7 miljard niet-genoteerde fondsen van derden die, evenals de eigen fondsen, kunnen worden geïnvesteerd. Het bedrijf investeert elke werkdag meer dan $8,6 miljoen. Technologiebedrijven maken momenteel 40% uit van de portefeuille van 3i. In het afgelopen boekjaar heeft 3i geïnvesteerd in meer dan 350 technologiebedrijven.

Contactpersoon media 3i:
Eric van Kleef (Burson-Marsteller)
Telefoon: +31 70 362 4861

Managing Director 3i Benelux:
Guy Zarzavatdjian
Telefoon: +31 20 3057 444

PricewaterhouseCoopers (www.pwcglobal.com)

PricewaterhouseCoopers is 's werelds grootste professionele dienstverlener. PricewaterhouseCoopers maakt gebruik van de kennis en vaardigheden van meer dan 150.000 medewerkers in 150 landen om klanten te helpen bij het oplossen van complexe bedrijfsproblemen en bij het meetbaar uitbreiden van hun mogelijkheden op het gebied van waardevermeerdering, risicobeheersing en prestatieverbetering in onze Internet-maatschappij.

De Global Technology Industry Group van PricewaterhouseCoopers werkt vanaf de start tot en met de eerste openbare emissie en daarna, samen met internationaal gevestigde en snel groeiende technologiebedrijven en biedt een volledig scala van services op het gebied van financiën, belastingen en juridische zaken, bedrijfsfinanciering en bedrijfsadvisering, die worden geleverd door specialisten uit de branche.

Media Contact PWC:
Meint Waterlander
Telefoon: 020 5685952
Website: www.pwcmoneytree.com

17 okt 00 00:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie