Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regen neemt af in Alpengebied

Datum nieuwsfeit: 17-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Achtergrond

Noodtoestand Alpengebied: regen neemt af

Het zuiden van Frankrijk en het Alpengebied zijn, zoals verwacht ( de computers berekenden hoeveelheden tussen 100 en 300 mm), afgelopen weekeinde getroffen door zware regen. Door modderstromen en aardverschuivingen zijn verscheidene slachtoffers gevallen in het Zwitserse Wallis en in het noorden van Italië. Op verscheidene plaatsen is de noodtoestand afgekondigd. De zware regen deed zich voor in het overgangsgebied met zeer warme lucht. In het zuiden van Italië werd afgelopen week een paar dagen achtereen 35 of 36 graden gemeten (35,8 graden in Palermo (absolute oktoberrecord 36,4). Aan de noordkant van de Alpen woedde de föhn, waardoor het ook daar heel warm werd. Garmisch-Partenkirchen registreerde zaterdag 26 graden, zondag werd in Salzburg zelfs 27,8 graden gemeten.
De regenhoeveelheden zijn enorm. Lago Maggiore heeft maandag zijn hoogste nivo sinds 100 jaar bereikt. Robiei in het zuiden van Zwitserland, vlak bij de Italiaanse grens, kreeg tussen 10 en 16 oktober ongeveer 550 mm. Normaal valt hier in de hele maand oktober 119 mm (Bron: Met. Office). Op verscheidene plaatsen is in het afgelopen weekeinde in 48 uur zo'n 300 mm gevallen. In de warme lucht viel de neerslag tot op grote hoogte in de vorm van regen, waardoor de rivieren uitzonderlijk veel water te verwerken kregen. In Frankrijk heeft het vooral tussen 12 en 14 oktober zwaar geregend. Montelimar spande hier de kroon met 132 mm in twee dagen, Orange noteerde 106 mm. In Lyon regende het 30 uur achtereen zonder onderbreking.

De regenintensiteit wordt nu minder en de eerstkomende dagen worden geen grote hoeveelheden meer verwacht. De situatie is in de westelijke regio's van het rampgebied, de Rhone vallei en het gebied nabij de Simplonpas, is inmiddels al verbeterd. In het plaatsje Gondo, dat zaterdagochtend door modderstromen deels werd verwoest, zijn signalen van een overlevende opgevangen. Reddingspogingen worden verder gecontinueerd.

Uit onderzoek van de Zwitserse Meteorologische Dienst, Meteo Schweiz, blijkt dat zich in het voorjaar en de herfst relatief vaker hoogtewinden voordoen uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen. Aan de zuidkant van de Alpen geven die luchtstromingen aanleiding tot zware regenval en de noordkant tot föhnwinden. De neerslaghoeveelheden voor het zuiden van Zwitserland gemiddeld over vele jaren laten een piek zien in de maand mei en in de periode augustus-oktober. (Bron: Witteringsbericht Meteo Schweiz, september 2000).

Ook het zuiden van Engeland, vooral de graafschappen Sussex en Kent, zijn eind vorige week getroffen door ernstige wateroverlast en overstromingen. Volgens de Britse Met. Office tapte de waarnemer in Plumpton op donderdag 12 oktober over 24 uur liefst 143,7 mm regen af. Shoeburyness in Essex noteerde 43 mm in 18 uur tijd. Normaal valt hier in een maand ongeveer 60 mm.

Nieuwe gegevens wijzen uit dat Kampen en omgeving woensdag waarschijnlijk inderdaad te maken heeft gehad met een waterhoos die als windhoos boven land verder is gegaan. Volgens weeramateur Ton van Gelder, die op onderzoek is uitgegaan, hebben verscheidene mensen rond het middaguur een duidelijke slurf herkend. Het noodweer dat nog geen minuut duurde richtte flink wat schade aan aan bomen, daken schuttingen.

Het KNMI heeft woensdagochtend een speciale waarschuwing uit laten gaan voor gevaarlijke windstoten en kans op schade.

Het onstuimige herfstweer en de grote buienactiviteit hangt samen met een actieve depressie die woensdag over het gebied van de Noordzee trok. In de nacht van dinsdag op woensdag lag de depressie met een luchtdruk in de kern van 962 hPa net ten noorden van Londen. Woensdag overdag trok de depressie over het noorden van ons land waardoor de barometers zeer laag stonden. Vlissingen noteerde om 9 uur een stand van 970,1 hPa, De Bilt om 8 uur volgens voorlopige cijfers 972,8 hPa. Voor oktober is dat op een na de laagste stand van de 20e eeuw. Op 27 oktober 1959 noteerde het KNMI 972,6 hPa als laagste luchtdruk.

Laatste wijziging: 17 oktober 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie