Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vooral in westen lerarentekort

Datum nieuwsfeit: 17-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 17-10-2000 Home

Persbericht
nummer 132

Inventarisatie vacatures: vooral in westen lerarentekort

Scholen hebben, in vergelijking met het vorig schooljaar, meer moeite hun vacatures op te vullen. Dit geldt vooral voor scholen in achterstandswijken in het westen. In de vier grote steden wordt 40% van de scholen in het primair onderwijs geconfronteerd met uren waarvoor geen docent beschikbaar is. Landelijk ligt dat percentage op 21%. Van de scholen in het voortgezet onderwijs heeft in het westen 72% te maken met onvervulde vacatures. Landelijk gaat het om 66%. Vooral brede scholengemeenschappen kunnen moeilijker aan docenten komen. Dat blijkt uit een belronde van het onderzoeksinstituut Regioplan onder scholen en instellingen. Minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft de resultaten daarvan vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Net als vorig jaar liet het Ministerie van OCenW na de zomervakantie een belronde uitvoeren onder scholen in het primair onderwijs (PO), het voortgezet onderwijs (VO) en de sector beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (BVE). Het gaat om een globale inventarisatie van de vacatures direct na het begin van het nieuwe schooljaar. De belronde loopt vooruit op de "Arbeidsmarktbarometer PO, VO, BVE". Doel van de inventarisatie is om te kijken of scholen erin slagen nieuw personeel aan te trekken.

Uit de inventarisatie blijkt ook dat scholen minder beroep op vervangers kunnen doen omdat die vaak al in gewone dienst van de school zijn getreden. Om lessen in het primair onderwijs niet te laten uitvallen, staan directeuren vaker voor de klas of vangen andere leraren van de school de lesuren op door hun uren tijdelijk uit te breiden. In het voortgezet onderwijs slagen de scholen erin circa de helft van de opengevallen lessen door te laten gaan.

Als de resultaten van de belronde landelijk zouden worden vertaald, zouden er in het primair onderwijs circa 1200 tot 1300 voltijdbanen open staan. In het voortgezet onderwijs zouden dat er 450 tot 500 zijn. Voor de vacatureruimte in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie is op grond van de steekproef geen totaalcijfer te geven. Overigens heeft de sector onderwijs volgens het CBS ook het afgelopen jaar weer kans gezien om van bijna 41.000 vacatures op jaarbasis er ruim 39.000 te vervullen.

Minister Hermans liet eerder in zijn beleidsnotities Maatwerk I en II en in de CAO al zien hoe hij met behulp van alle betrokkenen het lerarentekort aanpakt. In de arbeidsmarkteffectrapportage, die eind oktober verschijnt, zal de minister een integraal beeld van de arbeidsmarktsituatie schetsen. .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie