Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sittard 'groenste stad van Nederland'

Datum nieuwsfeit: 17-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SITTARD 'GROENSTE STAD VAN NEDERLAND'

Door Guus Queisen

SITTARD-Sittard is uitgeroepen tot 'Groenste Stad van Nederland'. In een de Entente Florale competitie liet ze de steden Heerenveen, Hoogeveen, Deventer en Delft achterzicht. Sittard vertegenwoordigt Nederland volgend jaar op de Europese Entente Florale.

De groenvoorziening bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de openbare ruimte en de leefbaarheid van een stad. Het beheer en de inrichting van het openbare groen is een van de gemeentelijke taken waaraan de gemeente Sittard continu werkt. Dit jaar hebben de medewerkers, samen met het personeel van de groene aannemers, hun beste beentje voorgezet om tijdens de Entente Florale te kunnen scoren.

"De Entente Florale is een groene landelijke en Europese competitie onder dorpen en steden met als doel het onder de aandacht brengen van het belang van groenvoorzieningen. Naar aanleiding van onaangekondigd bezoek aan Sittard is de gemeente uitgenodigd dit jaar aan deze competitie deel te nemen", legt Willy van der Weide uit. Hij is medewerker van de afdeling Groen, Natuur en Landschap van de Sector Stadsbeheer van de gemeente Sittard en belast met de coördinatie van de Entente Florale. Alhoewel de kwaliteit van het groen binnen deze competitie voorop staat, let de jury op tal van onderdelen. Willy van der Weide: "De deelnemende gemeenten zijn ook beoordeeld op zaken zoals de betrokkenheid van particulieren, de kwaliteit van straatmeubilair en speeltoestellen, toeristische en recreatieve elementen, boomverzorging en ecologie."

Plannen
Ondanks dat bedrijven- en winkelstad Sittard een duidelijke centrumfunctie vervult in de Westelijke Mijnstreek, profileert de gemeente zich ook als een toeristisch centrum. In de plannen van Jo Coenen is volop ruimte voor groene elementen: de open schootsvelden, het herstel van de grachten, een nieuw park op de plaats van het huidig ziekenhuis en nieuwe lanen in de binnenstad. De plannen voor een stadstuin bij het Toon Hermanshuis, de revisie van de wal bij Fort Sanderbout, de renovatie van de Algemene Begraafplaats aan de Lahrweg, de renaturalisering van de Schwienswei en het recente besluit om de zogenaamde bosvlek Zuid-Oost te ontwikkelen onderstrepen de groene ambitie van de stad. "In combinatie met ons monumentale Stadspark, het openbaar groen in de nieuwe wijken en buitengebieden zoals de Kollenberg, Windraak en Grasbroek waren voor ons voldoende reden om vol goede moed aan de Entente Florale deel te nemen", aldus Willy van der Weide.

Beoordeling
Tijdens twee bezoeken op vrijdag 25 augustus en vrijdag 15 september lette de jury op tal van groene facetten in de stad. De beoordelingsonderdelen waren heel divers. Naast de kwaliteit van het groen zoals de groenstroken, parken, bomen, planten en openbare ruimte lette de jury ook op de inbreng van de gemeente en burgers en de kwaliteit van de woonomgeving. Bepalende elementen vormen de ruimtelijke inrichting, de kwaliteit van de beplantingstypen en de indeling van het groen in relatie tot de omgeving. "De herkenbaarheid van het ontwerp, de aanleg en beheer van de groenvoorzieningn is een tweede belangrijke voorwaarde. Verder lette de jury of er een duidelijke relatie zichtbaar is tussen de groeninrichting en de stedenbouwkundige opzet. Dus de architectuur van gebouwen, de infrastructuur en het openluchtmeubilair."

Trots
Loco-burgemeester Fred den Rooyen is in zijn nopjes met de klinkende onderscheiding. "Dit is niet alleen het resultaat van het beleid van dit college en alle voorgaande. Maar op de eerste plaats het succes van de aanpak van onze afdeling Groen, Natuur en Landschap", aldus steekt Den Rooyen de betrokken ambtenaren een pluim op de hoed. Den Rooyen wil nu alles op alles zetten om Sittard ook op internationaal niveau als groene oase op de internationale landkaart te positioneren. "Ik hoop dat de komende 12 maanden iedereen in Sittard op zijn eigen gebied hiertoe een steentje zal bijdragen. Het groenbudget zal in elk geval omhoog gaan." Collega wethouder Berry van Rijswijk is het hier helemaal mee eens. "Met het oog op de fusie van Sittard met Geleen en Born op 1 januari 2001 is deze uitverkiezing een perfecte stimulans voor de nieuwe gemeente. De nieuwe gemeente beschikt over een goed potentieel om aan verdere groenontwikkeling te doen. Ik denk bijvoorbeeld aan het Grensmaas project", aldus Van Rijswijk.

Voor vragen kunt u mij steeds bellen: 046-4585166

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie