Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP wil einde werving verpleegkundigen ontwikkelingslanden

Datum nieuwsfeit: 17-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Den Haag, 17 oktober 2000

MINISTER BORST INFORMEERDE DE KAMER ONJUIST

De minister voor Volksgezondheid van Zuid-Afrika is tégen de werving van verpleegkundigen in haar land. Ook Nehawu, de zustervakbond van de AbvaKabo in Zuid-Afrika liet in een uitgebreide brief aan de SP weten erg tegen de arbeidsmigratie te zijn en het niet ethisch te vinden om opgeleide verpleegsters uit ontwikkelingslanden te rekruteren.

Dit staat haaks op de eerdere bewering van minister Borst in de Tweede Kamer, dat de minister van Zuid-Afrika 'de werving prima vond'.

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de SP-fractie - wederom in tegenstelling tot beweringen van minister Borst - dat er wel degelijk ook geworven wordt onder verpleegkundigen die nu werkzaam zijn in de zorg in het land van herkomst. Navraag bij de Luzac Foundation, die zich bezig houdt met het opleiden van Filippijnse verpleegkundigen, leerde dat vrijwel alle Filippijnse verpleegkundigen die nu in opleiding zijn bij Luzac, tot dan toe werkzaam waren als verpleegkundige in de Filippijnen.

SP-kamerlid Kant wil dat er direct een einde komt aan de werving van verpleegkundigen uit ontwikkelingslanden, en zal de minister hier aanstaande donderdag in een debat om vragen. Volgens Kant is het "onethisch, zelfs ronduit beschamend om onze personeelsproblemen op te lossen door mensen te halen uit landen waar de gezondheidszorg en de volksgezondheid veel slechter zijn."
Kant vindt dit een zeer ongewenste vorm van ontwikkelingsremming in plaats van ontwikkelingshulp.

Inlichtingen:
Agnes Kant: 070 3182804, 06-51262918

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie