Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing over Rusland als multinationale staat in Leiden

Datum nieuwsfeit: 17-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

dinsdag 17 oktober 20.30-22.00 uur
Studium Generale-lezing in de serie 'Van Karabach tot Samarkand. De Kaukasus en Centraal-Azië na het einde van de Sovjet-Unie' spreker dr. Ger van den Berg (Rechtsgeleerdheid en Ruslandkunde, Universiteit Leiden)
titel Van gevangenis der volkeren naar multinationale democratische staat?
plaats Cleveringaplaats 1, gebouw 1175, zaal 003 Rusland stond bekend als de gevangenis der volkeren, omdat er naast de Russen (en andere Oost-Slaven zoals de Oekraïeners en de Wit-Russen) vele andere volkeren woonden zonder een eigen staat. Na 1917 heeft men voor dit probleem een oplossing proberen te zoeken door het toenmalige Rusland om te bouwen in een multinationale federatieve staat (de Unie van Socialistische Sovjet Republieken of Sovjet Unie). Hiermee kregen echter slechts een aantal volkeren een eigen staat (een unierepubliek) en deze werden in 1991 onafhankelijke staten. Voor andere volkeren werden autonome republieken en nationale eenheden gecreëerd. Deze probeerden in 1990-1991 ook een eigen staat - binnen wat er van Rusland overbleef - te creëren. Autonome republieken gelegen in andere staten werden eenvoudig opgeheven. Dit gebeurde met name in Georgië en leidde daar tot oorlog. Rusland erkende aanvankelijk het eigen karakter van deze republieken (vooral Tatarstan en Basjkortostan), maar het Russische Constitutionele Hof heeft daaraan in enige geruchtmakende arresten van mei-juni 2000 een einde gemaakt. Het college zal vooral gaan over de vraag of een 'multinationale staat', zoals Rusland zich noemt, kan bestaan binnen een democratisch opgezet politiek systeem.

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst (Internationalisering, Communicatie en Studenten)
Tel. 071-5273282 / Email (BT.Hogenelst@ics.leidenuniv.nl) / 10 oktober 2000, 16:23 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie