Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Magneetscan beter dan röntgenfotografie bij vaatonderzoek

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Magneetscan vaak beter dan röntgenfotografie bij vaatonderzoek

Tijdens een angiografie maakt de radioloog contrastfoto's van de bloedvaten. Dat kan op verschillende manieren. In de transplantatie geneeskunde wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de intra-arteriële digitale substractie angiografie (i.a. DSA). Bij dit röntgenonderzoek wordt het contrastmiddel met een catheter in de slagader gebracht. Patiënten blijken dat niet alleen vervelend te vinden, het is ook niet zonder risico. Drs. Willem Jan Boeve onderzocht daarom of radiologen niet beter kunnen overschakelen op een recentere techniek, de contrast enhanced magnetic resonance angiography (ce-MRA). "De ce-MRA biedt een aantal voordelen," vertelt Boeve. "Het gebruikte contrastmiddel is veiliger voor de patiënt en er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke röntgenstraling. Bovendien is het onderzoek minder belastend voor de patiënt omdat de contrastvloeistof eenvoudig intraveneus wordt ingespoten." De patiënten die aan Boeve's onderzoek deelnamen verkozen de ce-MRA dan ook boven de oudere techniek. Ook blijkt de ce-MRA duidelijk goedkoper in gebruik. Tenslotte verbetert het de diagnostiek van patiënten die op de nominatie staan voor een levertransplantatie, of die na een pancreas- of niertransplantatie vaatproblemen hebben gekregen. Volgens Boeve zou men bij deze patiënten zonder meer kunnen overschakelen op magnetische resonantie angiografie. Bij potentiële nierdonoren kan deze techniek de i.a.DSA niet vervangen. /EB

Willem Jan Boeve (Groningen, 1954) studeerde medische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij Radiologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen, waar hij ook na zijn promotie in functie blijft als radioloog. Het onderzoek werd gefinancierd met Stimuleringsgelden van het AZG en een financiële bijdrage van Nycomed-Amersham. De software voor de ce-MRA is ter beschikking gesteld door Siemens.

Datum en tijd

woensdag 18 oktober 2000, 16.00 uur

Promovendus

W.J. Boeve, tel. (050)361 42 60, fax (050)361 17 98, e-mail: (w.j.boeve@rad.azg.nl) (werk),

Proefschrift

Contrast enhanced magnetic resonance angiography versus intra-arterial digital subtraction angiography in transplantation medicine: a multiperspective approach.

Promotores

prof.dr. B.G. Szabo en prof.dr. A. de Roos

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

agenda

Tentoonstelling

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie