Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Utrecht: jongen bekent in zaak Yasmina

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Utrecht: Utrecht 18-10-2000
Verdachte (14) bekent betrokkenheid bij dood Yasmina 14.15u 8e Persbericht

Jongen (14) bekent; broer (18) ontkent betrokkenheid.

De maandagavond aangehouden 14-jarige inwoner van Utrecht heeft dinsdag 17 oktober bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood van de 5-jarige Yasmina Habchi. Zijn eveneens aangehouden 18-jarige broer ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van het meisje. De precieze toedracht wordt nog nader onderzocht. De resultaten van het sectie-onderzoek naar de doodsoorzaak worden een dezer dagen verwacht.

Yasmina werd dinsdag 3 oktober aangetroffen tussen het ingezamelde huisvuil. Sporen in het huisvuil en het uitgebreide buurtonderzoek in de Geuzenwijk leidden de politie in richting van de twee broers. De twee verdachten zijn buurjongens van Yasmina.

De twee verdachten werden maandagavond 16 oktober door de politie in opdracht van het Utrechtse Openbaar Ministerie in hun woning aan de J.S. de Rijkstraat aangehouden. De woning wordt momenteel nog op eventuele sporen onderzocht. De andere bewoners van het pand zijn elders ondergebracht.

Voor zover nu bekend en voor zover het onderzoek toestaat om informatie te geven volgt hieronder een reconstructie van het onderzoek naar de verdwijning en dood van Yasmina.

Reconstructie onderzoek Yasmina

Vermissing
De 5-jarige Yasmina Habchi verliet op woensdag 27 september omstreeks 18.45 uur haar ouderlijke woning aan de J.S. de Rijkstraat in de Geuzenwijk in Utrecht om buiten te spelen. Om 21.15 uur kwam bij de politie regio Utrecht, district Utrecht noord de melding binnen dat Yasmina werd vermist.

Zoekactie
Dezelfde avond nog (woensdag 27 september) werd meteen een grote zoekactie gestart die donderdag 28 september werd voortgezet. Deze actie werd gehouden conform de landelijke richtlijnen met betrekking tot vermissingen. Zo werd ondermeer een buurtonderzoek gehouden waarbij huis-aan-huis is aangebeld en werd een bouwterrein afgezocht. Hierbij werden ook politiehonden ingezet.
De oever van de Vecht en het Julianapark werden door leden van de Mobiele Eenheid afgezocht. Een vliegtuig en helikopter van het KLPD met infrarode lampen zijn over het gebied gevlogen. Het signalement en een foto van Yasmina werden verspreid via de media. 5000 Flyers (in het Nederlands, Turks en Arabisch) werden in de wijk verspreid. Op 28 september is een Recherche Bijstands Team geformeerd van 65 politiemensen dat een uitgebreid rechercheonderzoek begon met daarin ondermeer een passanten- en een buurtonderzoek. Voor tips werd een speciaal telefoonnummer (030-2100002 ) geopend. Hier zijn tot nu toe in totaal 225 tips op binnengekomen. Een duikploeg van brandweerkorpsen in de regio heeft op 29 en 30 september tevergeefs gezocht in de Vecht en de singel bij het Niftarlakeplantsoen.

Vuilnis uit wijk opgehaald
Op 2 oktober is het vuilnis van de gehele Geuzenwijk in Utrecht door de Utrechtse gemeentereiniging onder regie van de politie in segmenten opgehaald en uitgestort op een gemeenteterrein aan de Tractieweg in Utrecht.

Yasmina gevonden in huisvuil
Op 3 oktober werd om 10.15 uur tijdens een zoekactie in dit huisvuil door de politie het lichaam van Yasmina Habchi aangetroffen. Ze was niet verminkt en goed herkenbaar. Geruchten in de media dat de politie op zoek zou zijn naar ledematen zijn volkomen uit de lucht gegrepen. Opvallend was dat Yasmina een schoen miste. Bij het lichaam van Yasmina werd een stuk papier met een handgeschreven tekst gevonden. Ook werd een vingerafdruk aangetroffen. Op het stoffelijk overschot van Yasmina is sectie verricht (overigens is hier op dit moment nog geen uitslag van bekend). Sporen van seksueel misbruik werden niet aangetroffen.

Inzamelen klikos en vuilniszakken woonomgeving Yasmina Op 3 oktober om 20.00 uur is bewoners van 136 woningen in de woonomgeving van Yasmina gevraagd alle klikos en vuilniszakken af te staan. De keuze viel op deze woningen omdat Yasmina in het huisvuil uit dat gebied was aangetroffen. De bereidheid mee te werken aan deze actie was groot, niemand heeft geweigerd.
Bij deze actie werden als extra ondersteuning 120 politiemensen ingezet.

Op 4 oktober werd s middags de identiteit van Yasmina officieel vastgesteld.

Buurtonderzoek: schriftvergelijking, dactyloscopisch onderzoek, getuigenverhoor
Op 7 oktober besloot de politie een nader uitgebreid onderzoek in de buurt te doen. Bewoners van de wijk werden door de wijkagenten persoonlijk benaderd met het verzoek mee te werken aan dit onderzoek. De bewoners werd gevraagd vinger- en handpalmafdrukken af te staan. Ook werd het verzoek tot medewerking aan een schrijfproef gedaan. De recherche nam de bewoners een uitgebreid getuigenverhoor af. Medewerking aan dit onderzoek was niet verplicht, niettemin kwamen alle opgeroepenen naar het bureau. Tot hen behoorden ook de twee latere verdachten. In verband met de jongste ontwikkelingen is dit buurtonderzoek inmiddels opgeschort.

Twee verdachten in beeld
Onder andere op basis van de volgende punten kwamen de twee verdachten in beeld:


- de vingerafdruk van de 14-jarige verdachte komt overeen met de vingerafdruk die bij Yasmina is aangetroffen

- over het alibi van beide verdachten rezen vraagtekens
- op maandag 16 oktober werd het ontbrekende schoentje van Yasmina bij het huis van de verdachten aangetroffen

Aanhouding verdachten
Op maandag 16 oktober om 22.30 uur heeft de politie in opdracht van het Utrechtse Openbaar Ministerie de twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee broers van 14 en 18 jaar.
Tegelijkertijd is onder leiding van de rechter-commissaris in de woning van de verdachten een huiszoeking begonnen. Deze zoeking loopt nu nog steeds. De overige bewoners van het pand zijn elders ondergebracht.

Bekennende verklaring jongste verdachte
De 14-jarige verdachte heeft dinsdag 17 oktober verklaard verantwoordelijk te zijn voor de dood van Yasmina. De precieze toedracht wordt nog nader onderzocht.

Verklaring oudste verdachte
De 18-jarige verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van Yasmina.

Vervolg justitieel traject

de 14-jarige verdachte Deze verdachte zal op vrijdag 20 oktober worden voorgeleid bij de officier van justitie en de kinderrechter. De kinderrechter zal die dag een beslissing nemen over de voorlopige hechtenis van deze verdachte.
Tevens zal de Raad voor de Kinderbescherming een advies uitbrengen en de wenselijkheid van een verdergaand onderzoek naar de persoonlijkheid van de verdachte zal bekeken worden.

de 18-jarige verdachte
Zoals gezegd ontkent deze verdachte elke betrokkenheid bij de dood van Yasmina. Voor a.s. vrijdag zal de officier van justitie de vraag beantwoorden of er - naar zijn idee - voldoende verdenkingen zijn tegen deze verdachte om de voorlopige hechtenis te laten voortduren. Indien deze vraag met ja wordt beantwoord, zal een vordering tot inbewaringstelling worden ingediend bij de rechter-commissaris. Inbewaringstelling is een vorm van voorlopige hechtenis die maximaal 10 dagen mag duren en waarover de rechter-commissaris beslist.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie