Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Utrecht: jongen bekent in zaak Yasmina

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Utrecht: Utrecht 18-10-2000
Verdachte (14) bekent betrokkenheid bij dood Yasmina 14.15u 8e Persbericht

Jongen (14) bekent; broer (18) ontkent betrokkenheid.

De maandagavond aangehouden 14-jarige inwoner van Utrecht heeft dinsdag 17 oktober bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood van de 5-jarige Yasmina Habchi. Zijn eveneens aangehouden 18-jarige broer ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van het meisje. De precieze toedracht wordt nog nader onderzocht. De resultaten van het sectie-onderzoek naar de doodsoorzaak worden een dezer dagen verwacht.

Yasmina werd dinsdag 3 oktober aangetroffen tussen het ingezamelde huisvuil. Sporen in het huisvuil en het uitgebreide buurtonderzoek in de Geuzenwijk leidden de politie in richting van de twee broers. De twee verdachten zijn buurjongens van Yasmina.

De twee verdachten werden maandagavond 16 oktober door de politie in opdracht van het Utrechtse Openbaar Ministerie in hun woning aan de J.S. de Rijkstraat aangehouden. De woning wordt momenteel nog op eventuele sporen onderzocht. De andere bewoners van het pand zijn elders ondergebracht.

Voor zover nu bekend en voor zover het onderzoek toestaat om informatie te geven volgt hieronder een reconstructie van het onderzoek naar de verdwijning en dood van Yasmina.

Reconstructie onderzoek Yasmina

Vermissing
De 5-jarige Yasmina Habchi verliet op woensdag 27 september omstreeks 18.45 uur haar ouderlijke woning aan de J.S. de Rijkstraat in de Geuzenwijk in Utrecht om buiten te spelen. Om 21.15 uur kwam bij de politie regio Utrecht, district Utrecht noord de melding binnen dat Yasmina werd vermist.

Zoekactie
Dezelfde avond nog (woensdag 27 september) werd meteen een grote zoekactie gestart die donderdag 28 september werd voortgezet. Deze actie werd gehouden conform de landelijke richtlijnen met betrekking tot vermissingen. Zo werd ondermeer een buurtonderzoek gehouden waarbij huis-aan-huis is aangebeld en werd een bouwterrein afgezocht. Hierbij werden ook politiehonden ingezet.
De oever van de Vecht en het Julianapark werden door leden van de Mobiele Eenheid afgezocht. Een vliegtuig en helikopter van het KLPD met infrarode lampen zijn over het gebied gevlogen. Het signalement en een foto van Yasmina werden verspreid via de media. 5000 Flyers (in het Nederlands, Turks en Arabisch) werden in de wijk verspreid. Op 28 september is een Recherche Bijstands Team geformeerd van 65 politiemensen dat een uitgebreid rechercheonderzoek begon met daarin ondermeer een passanten- en een buurtonderzoek. Voor tips werd een speciaal telefoonnummer (030-2100002 ) geopend. Hier zijn tot nu toe in totaal 225 tips op binnengekomen. Een duikploeg van brandweerkorpsen in de regio heeft op 29 en 30 september tevergeefs gezocht in de Vecht en de singel bij het Niftarlakeplantsoen.

Vuilnis uit wijk opgehaald
Op 2 oktober is het vuilnis van de gehele Geuzenwijk in Utrecht door de Utrechtse gemeentereiniging onder regie van de politie in segmenten opgehaald en uitgestort op een gemeenteterrein aan de Tractieweg in Utrecht.

Yasmina gevonden in huisvuil
Op 3 oktober werd om 10.15 uur tijdens een zoekactie in dit huisvuil door de politie het lichaam van Yasmina Habchi aangetroffen. Ze was niet verminkt en goed herkenbaar. Geruchten in de media dat de politie op zoek zou zijn naar ledematen zijn volkomen uit de lucht gegrepen. Opvallend was dat Yasmina een schoen miste. Bij het lichaam van Yasmina werd een stuk papier met een handgeschreven tekst gevonden. Ook werd een vingerafdruk aangetroffen. Op het stoffelijk overschot van Yasmina is sectie verricht (overigens is hier op dit moment nog geen uitslag van bekend). Sporen van seksueel misbruik werden niet aangetroffen.

Inzamelen klikos en vuilniszakken woonomgeving Yasmina Op 3 oktober om 20.00 uur is bewoners van 136 woningen in de woonomgeving van Yasmina gevraagd alle klikos en vuilniszakken af te staan. De keuze viel op deze woningen omdat Yasmina in het huisvuil uit dat gebied was aangetroffen. De bereidheid mee te werken aan deze actie was groot, niemand heeft geweigerd.
Bij deze actie werden als extra ondersteuning 120 politiemensen ingezet.

Op 4 oktober werd s middags de identiteit van Yasmina officieel vastgesteld.

Buurtonderzoek: schriftvergelijking, dactyloscopisch onderzoek, getuigenverhoor
Op 7 oktober besloot de politie een nader uitgebreid onderzoek in de buurt te doen. Bewoners van de wijk werden door de wijkagenten persoonlijk benaderd met het verzoek mee te werken aan dit onderzoek. De bewoners werd gevraagd vinger- en handpalmafdrukken af te staan. Ook werd het verzoek tot medewerking aan een schrijfproef gedaan. De recherche nam de bewoners een uitgebreid getuigenverhoor af. Medewerking aan dit onderzoek was niet verplicht, niettemin kwamen alle opgeroepenen naar het bureau. Tot hen behoorden ook de twee latere verdachten. In verband met de jongste ontwikkelingen is dit buurtonderzoek inmiddels opgeschort.

Twee verdachten in beeld
Onder andere op basis van de volgende punten kwamen de twee verdachten in beeld:


- de vingerafdruk van de 14-jarige verdachte komt overeen met de vingerafdruk die bij Yasmina is aangetroffen

- over het alibi van beide verdachten rezen vraagtekens
- op maandag 16 oktober werd het ontbrekende schoentje van Yasmina bij het huis van de verdachten aangetroffen

Aanhouding verdachten
Op maandag 16 oktober om 22.30 uur heeft de politie in opdracht van het Utrechtse Openbaar Ministerie de twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee broers van 14 en 18 jaar.
Tegelijkertijd is onder leiding van de rechter-commissaris in de woning van de verdachten een huiszoeking begonnen. Deze zoeking loopt nu nog steeds. De overige bewoners van het pand zijn elders ondergebracht.

Bekennende verklaring jongste verdachte
De 14-jarige verdachte heeft dinsdag 17 oktober verklaard verantwoordelijk te zijn voor de dood van Yasmina. De precieze toedracht wordt nog nader onderzocht.

Verklaring oudste verdachte
De 18-jarige verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van Yasmina.

Vervolg justitieel traject

de 14-jarige verdachte Deze verdachte zal op vrijdag 20 oktober worden voorgeleid bij de officier van justitie en de kinderrechter. De kinderrechter zal die dag een beslissing nemen over de voorlopige hechtenis van deze verdachte.
Tevens zal de Raad voor de Kinderbescherming een advies uitbrengen en de wenselijkheid van een verdergaand onderzoek naar de persoonlijkheid van de verdachte zal bekeken worden.

de 18-jarige verdachte
Zoals gezegd ontkent deze verdachte elke betrokkenheid bij de dood van Yasmina. Voor a.s. vrijdag zal de officier van justitie de vraag beantwoorden of er - naar zijn idee - voldoende verdenkingen zijn tegen deze verdachte om de voorlopige hechtenis te laten voortduren. Indien deze vraag met ja wordt beantwoord, zal een vordering tot inbewaringstelling worden ingediend bij de rechter-commissaris. Inbewaringstelling is een vorm van voorlopige hechtenis die maximaal 10 dagen mag duren en waarover de rechter-commissaris beslist.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...