Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Verlies levenspartner van invloed op immuunsysteem

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

woensdag 18 oktober 14.15 uur

promotie mw. E.E. Beem
faculteit Sociale Wetenschappen
titel Bereavement: physiological and psychological consequences
promotoren prof.dr. S. Maes en prof.dr. C.J. Heynen (Universiteit Utrecht)
Uit epidemiologisch onderzoek komt naar voren dat mensen na het verlies van een naaste een grotere kans hebben om ziek te worden of te overlijden. Ellen Beem onderzocht de precieze gevolgen van het verlies van de levenspartner op het fysiologisch en psychologisch functioneren. Ze komt tot de conclusie dat het verlies door overlijden van de levenspartner een duidelijk aanwijsbare invloed heeft op het immuunsysteem. Ze vond significante fysiologische verschillen tussen het bloedbeeld van gezonde vrouwen die recent weduwe zijn geworden en dat van gezonde vrouwen voor wie dat niet geldt. In psychologisch opzicht voelden de weduwen zich angstiger, depressiever en vijandiger. Ook hadden ze meer last van straatvrees, slaapproblemen en gevoelens van tekortschieten dan de niet-weduwen. Bij de meeste weduwen nemen de klachten na verloop van tijd af; de afname is nagenoeg lineair in de tijd. Bij 17% van de weduwen echter blijken de klachten na dertien maanden verergerd of niet verminderd te zijn ten opzichte van de periode onmiddellijk na het overlijden.
Verder constateerde Beem dat het in Nederland erg lastig is om binnen een periode van een jaar na het overlijden van de partner professionele hulp te krijgen.

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst (Internationalisering, Communicatie en Studenten)
Tel. 071-5273282 / Email (BT.Hogenelst@ics.leidenuniv.nl) / 10 oktober 2000, 16:23 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie