Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stemlokalen West-Overijssel openen hun deuren

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Overijssel
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Stemlokalen West-Overijssel openen morgen hun deuren

De stemlokalen in zeventien gemeentes van West-Overijsel gaan woensdagmorgen 18 oktober open. De burgers kunnen dan hun nieuwe gemeenteraadsleden kiezen. De nieuwe stemronde is nodig, omdat de zeventien op 1 januari 2001 heringedeeld zijn. Van de zeventien gemeentes waar gestemd wordt, blijven er uiteindelijk zeven over.

De herindeling is onlangs door het parlement goedgekeurd. Door de kleinere gemeentes samen te voegen ontstaan grotere eenheden die daadkrachtiger optreden, zo is de verwachting. In West-Overijssel gaan woensdag de stemlokalen in de volgende gemeenten open: Hardenberg, Avereest , Gramsbergen;
Steenwijk, Brederwiede, IJsselham; Hasselt, Genemuiden; Zwartsluis; Kampen , IJsselmuiden; Dalfsen , Nieuwleusen; Raalte, Heino;
Olst, Wijhe.

Deze steden en dorpen worden samengevoegd tot zeven grotere gemeenten. Op woensdag 29 november is Twente aan de beurt met de herindelingsverkiezingen. Daar maken twaalf oude gemeentes plaats voor vier nieuwe.

De Commissaris van de Koningin, Jan Hendrikx, heeft de burgers van de zeventien gemeentes in West-Overijssel opgeroepen te gaan stemmen. ''Een goede raad verdient uw stem!'', vindt Hendrikx. ''Alle stemgerechtigde inwoners van zeventien gemeenten in West-Overijssel kunnen woensdag hun stem uitbrengen. Ik roep u op dat ook te gaan doen! Immers, als u niet gaat stemmen, ontneemt u zichzelf de kans invloed uit te oefenen op de nieuwe gemeente. Wie daarentegen wel stemt, kan bijdragen aan een sterke gemeenteraad'', aldus Hendrikx in een krantenadvertentie van maandag.

Nieuwe burgemeester De zeven nieuwe gemeenten krijgen per 1 januari 2001 ook allemaal een nieuwe burgemeester. Bij de commissaris zijn 125 sollicitatiebrieven binnengekomen voor acht vacatures van het burgemeestersambt in West-Overijssel. Acht, omdat er ook een burgemeestervacature bestaat voor Ommen, een gemeente die overigens zelfstandig blijft.

De sollicitatietermijn liep van 1 tot en met 22 september 2000. De verwachting is dat de benoemingsprocedures eind december 2000 zijn afgerond. Het voorlopige tijdschema voor de benoeming van burgemeesters in de heringedeelde gemeenten in West-Overijssel ziet er als volgt uit:
18 oktober: Verkiezingen voor zeven nieuwe gemeenteraden oktober: Profielschetsvergadering voor de nieuwe gemeenten door nieuwe gemeenteraad
november: Instelling en rapportage vertrouwenscommissie (indien van toepassing). Verzending van aanbevelingen door de Commissaris van de Koningin aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) medio december: Ontvangst van kandidaten door de minister van BZK· Benoeming door de Kroon eind december: Beëdiging van zeven nieuwe burgemeester door de Commissaris van de Koningin
1 januari: Ingangsdatum benoeming

Bron: team Communicatie, Petra


© 17-10-2000 Provincie Overijssel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie