Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Strafrechtelijke opvang verslaafden in Bijlmer-bajes

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|
Persberichten
|
Strafrechtelijke opvang verslaafden

Strafrechtelijke opvang verslaafden

Vanaf april volgend jaar zal in een van de torens van de Bijlmerbajes een strafrechtelijke opvang voor harddrugsverslaafden kunnen worden gerealiseerd. Dat blijkt uit het rapport van de lokale interbestuurlijke projectgroep Strafrechtelijke Opvang Verslaafden. De projectgroep, onder leiding van het oud-raadslid mr. F. Spit, heeft de mogelijkheid van strafwettelijke dwangbehandeling van drugsverslaafden uitgewerkt voor de Amsterdamse situatie. Het rapport werd vorige week aan de Amsterdamse driehoek overhandigd. De voorgestelde Strafrechtelijke Opvang van Verslaafden (SOV) kent twee hoofddoelstellingen: het terugdringen van ernstige overlast, en het oplossen, althans beheersbaar maken van individuele verslavingsproblemen.

Niet iedere criminele verslaafde komt in aanmerking voor de SOV. Er wordt rekening gehouden met factoren zoals de ernst van de verslaving, het justitiële verleden, en of er al of niet sprake is van een ernstige psychiatrische problematiek. Ook moet de betrokkene niet ouder zijn dan 35 jaar en het perspectief hebben dat de deelname in de SOV succesvol kan verlopen. Het college van B&W constateert dat door deze criteria de meesten van de naar schatting 1000 extreem problematische personen in Amsterdam niet voor de SOV-maatregel in aanmerking komen. De reden hiervoor is dat de meesten zeer ernstig chronisch verslaafd zijn, of kampen met psychiatrische problematiek en meestal ouder zijn dan 35 jaar (gemiddeld 40 jaar). Voor deze doelgroep is in Amsterdam het zgn. Supportproject opgericht. Via dit project moet een aantal doelen voor deze groep gerealiseerd worden: onderdak, inkomen, een zinvolle dagbesteding, regelmatig medische controle en een plek om drugs te kunnen gebruiken. Realisering van deze doelen moet als bijkomend effect hebben dat de overlast vermindert. Het is wel zo dat deelname aan het supportproject geschiedt op vrijwillige basis. Ook de SOV zal geen einde maken aan alle problemen die door verslaafden worden veroorzaakt, maar mocht te zijner tijd 20% van het huidige aantal verslaafden via de SOV in de maatschappij terugkeren, dan mag men tevreden zijn, aldus het college.

De SOV-maatregel is niet alleen of niet op de eerste plaats een vrijheidsstraf, er wordt ook een geïntegreerd hulp- en scholingsaanbod gedaan. De delinquent doorloopt een aantal fasen. Van een gesloten verblijf naar een half open verblijf en tenslotte naar een geheel open fase. De maatregel bevindt zich op het raakvlak van zorg en detentie. De reclassering, het openbaar ministerie, de politie, hulpverlening en de gemeente Amsterdam moeten daarbij goed samenwerken. De verantwoordelijkheid en de financiering berust voor het grootste deel bij het ministerie van Justitie. De gemeente Amsterdam ondersteunt het SOV-project vooral in de derde open fase. Mensen die dan in Amsterdam instromen kunnen gebruik maken van het aanwezige zorgaanbod in de stad. Daarom zal de SOV ook op de eerste plaats voor Amsterdamse harddrugsgebruikers moeten zijn bestemd, aldus het college. Instellingen die door de instroom capaciteitsproblemen zouden ondervinden kunnen bij de gemeente om financiële ondersteuning vragen. Behandeling in de Raadscommissies Algemene Zaken en Zorg volgt zo spoedig mogelijk.

^


-

© gemeente Amsterdam - 18-10-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie