Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Referendum Nieuwe Noordzijde in Groningen

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

Referendum Nieuwe Noordzijde

18 oktober 2000

Sinds 1997 kunnen inwoners van de gemeente Groningen een besluit van de gemeenteraad van Groningen beïnvloeden door een referendum aan te vragen. Via een referendum kunnen alle kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Groningen zich uitspreken over een voorgenomen besluit van de gemeenteraad. De startnotitie Nieuwe Noordzijde is zon voorgenomen besluit.

Stand van zaken
De aanvraagprocedure voor het houden van een referendum over de startnotitie Nieuwe Noordzijde bevindt zich in het stadium van het definitieve verzoek. Inwoners van de gemeente Groningen hebben tot uiterlijk vrijdag 20 oktober a.s. 16.00 uur de tijd om tenminste 4.232 handtekeningen in te leveren bij het Gemeentelijk Informatie Centrum, Kreupelstraat 1 te Groningen.
Hoe nu verder?
Wanneer er voldoende geldige handtekeningen zijn voor het definitief verzoek voor een referendum, zal de gemeenteraad besluiten daadwerkelijk een referendum te houden over het besluit rond de Nieuwe Noordzijde. Dit gebeurt in de raadsvergadering van 8 november. Dan wordt eveneens de datum vastgesteld voor het referendum.

Advies referendumcommissie over de vraagstelling Het college van B&W van Groningen neemt het advies over van de referendumcommissie over de vraagstelling bij het eventuele referendum over de Nieuwe Noordzijde. De Groningse burgers krijgen bij dit referendum een beknopte vraag voorgelegd. De gemeenteraad van Groningen heeft de referendumcommissie advies gevraagd over de vraagstelling en de wijze van stemmen. De referendumcommissie stelt dat er elektronisch gestemd moet worden en dat het de kiezers in één oogopslag duidelijk moet worden waar het referendum over gaat. Volgens de commissie moet een vraag bij een referendum 'beknopt en eenvoudig' zijn. De referendumcommissie komt dan ook tot het volgende voorstel voor de referendumvraag:

'Bent u voor of tegen het plan Nieuwe Noordzijde Grote Markt?'

Het college neemt dit voorstel over. Het is nu aan de gemeenteraad om deze vraag vast te stellen. De gemeenteraad discussieert hierover in de vergadering van 8 november.

Wat doet de Referendumcommissie?
De referendumcommissie is een onafhankelijk orgaan dat de gemeenteraad van Groningen adviseert over de vraagstelling en de wijze van stemmen. Daarnaast kan de gemeenteraad de commissie advies vragen over de wijze waarop de gemeente voorlichting over het referendum verstrekt en organisatorische kwesties. Voorzitter van de referendumcommissie is prof. mr. D.J.Elzinga.

Meer informatie
Meer informatie over het Groningse referendum is verkrijgbaar bij het Gemeentelijk Informatie Centrum aan de Kreupelstraat. Daar vindt u de brochure Wat u moet weten over het Groninger referendum?, de Referendumverordening 1999 en de Startnotitie Nieuwe Noordzijde.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie