Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oudste bastion van Nederland opgegraven in Breda

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

OUDSTE BASTION VAN NEDERLAND OPGEGRAVEN IN BREDA

Bij grondwerkzaamheden in het Chassé Park in Breda zijn de resten van een bastion uit de Vroegrenaissance aan het licht gekomen. Het bastion is gebouwd door Hendrik III van Nassau in de periode 153040 en is mogelijk het oudste voorbeeld in Nederland.

De cultuurhistorische waarde van de vondst is zeer hoog. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom conform het rijksbeleid besloten de resten na onderzoek zoveel mogelijk op de oorspronkelijke plaats te bewaren.

De gemetselde resten van het bastion (uitspringende vijfhoekige gedeelten aan de vestingwal voor het plaatsen van geschut) maken deel uit van de derde stadsomwalling van Breda. Deze stadsversterking is aangelegd door Hendrik III van Nassau in de periode 1530 1540. Het is het oudste voorbeeld van moderne vestingbouw in Nederland, waarvoor de kennis en inspiratie door Hendrik III rechtstreeks uit Italië is gehaald.

De vroege vestingbouw is ontwikkeld als een antwoord op de ingebruikname van kanonnen bij de belegering van steden vanaf het einde van de 15de eeuw. Nieuw was de aanleg van aarden wallen die beter dan stenen muren, bestand waren tegen kanonvuur. Ook de aanleg van bastions was een innovatie.

Tot nu toe was alleen uit oude kaarten bekend dat in Breda op de plaats van de stadspoorten dergelijke bastions waren aangelegd. Het teruggevonden bastion ligt tussen de Ginnekenpoort en de Boschpoort en maakt duidelijk op welke wijze de verdediging van de flanken van de stad was georganiseerd. Het aangetroffen bastion is het eerste en wellicht ook het oudste voorbeeld dat ooit in Nederland is opgegraven.

Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde heeft het college besloten de resten zoveel mogelijk als bodemarchief te bewaren. Waar dit niet mogelijk is vanwege de bouw van woningen, wordt een beperkt deel van de resten na onderzoek en documentatie verwijderd.

De gemeente Breda organiseert op zondag 22 oktober voor geïnteresseerden een open dag. Stadsarcheoloog G. van de Eijnde houdt dan om 14.00 een lezing over de teruggevonden vestingwerken in de aula van Bredas Museum. Het bastion zelf kan om 15.00 uur of 16.00 uur bezichtigd worden.

Breda, 18 oktober 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie