Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Veiligheid is overheidstaak'

Datum nieuwsfeit: 19-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 19 oktober 2000

De SP vindt het ongewenst dat door de tekorten bij de politie een groep bewoners van het welgestelde Vught-Noord een particuliere bewakingsdienst wil inhuren, die hun wijk 's avonds en 's nachts permanent surveilleert. "Extra veiligheid wordt zo te koop in Nederland", aldus Kamerlid Agnes Kant. "We kenden al het begrip voorkruipzorg, maar daar komt op het gebied van veiligheid het begrip 'voorkruip-politiezorg' bij. Er ontstaat zo een tweedeling in veiligheid tussen mensen en wijken die deze particuliere beveiliging wel en die dit niet kunnen betalen."

Kant heeft hierover aan de minister van Binnenlandse Zaken de onderstaande vragen gesteld:


1. Is het u bekend dat een groep bewoners van Vught-Noord een particuliere bewakingsdienst wil inhuren, die in hun wijk 's avonds en 's nachts permanent surveilleert?

2. Acht u het wenselijk dat bewoners die zich dat kunnen veroorloven zelf toezicht inhuren?

3. Heeft u inzicht in hoeveel en in welke wijken in Nederland door betalingen van bewoners toezicht hebben ingehuurd door particuliere beveilingsdiensten dan wel plannen hiertoe hebben?
4. Zijn er vergelijkbare initiatieven in Laren, Huizen, Hilversum, Wassenaar en Blaricum?

5. Wordt door deze initiatieven veiligheid te koop?
6. Deel u de mening dat hierdoor er tweedeling in veiligheid ontstaat tussen mensen en wijken die deze particuliere beveiliging wel en die dit niet kunnen betalen?

7. Is de bewering van initiatiefnemer dat de 'politie meteen komt als de particuliere bewaker een melding maakt' juist? Is er niet het risico dat op meldingen van particuliere beveiligers per definitie wordt gereageerd en derhalve het gevolg kan zijn dat politie eerder optreedt bij deze meldingen in verhouding tot meldingen van anderen? Is er niet het risico van voorkuip-politiezorg?

8. In hoeverre is er hier sprake van toezicht door particuliere beveiligingsorganisaties in het publieke domein? Deelt u de mening dat er hier sprake is van vervaging van de scheidslijnen tussen de publieke en private veiligheidszorg?

9. Is de situatie in Vught-Noord niet in strijd met een voorwaarde uit het IVP dat financiering door particulieren alleen toelaatbaar is indien het gezag over de inzet bij de gemeente blijft?

10. Wat gaat u ondernemen tegen dergelijke intiatieven?
11. Moet er niet meer gedaan worden om de voedingsbodem van dit soort initiatieven- onvoldoende publieke beveiliging en toezicht - weg te menen?Meer informatie: Agnes Kant (06) 51 26 29 18

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie