Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Voorkomen arbitrage door overleg éérder stadium procedure'

Datum nieuwsfeit: 19-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


GIW-directeur Scholten:

Arbitrage kan worden voorkomen door goed overleg in éérder stadium procedure!

De cijfers over 1999 tonen aan dat het kan: het aantal verzoeken om arbitrage kan teruggebracht worden. In 1999 was het aantal verzoeken ruim 10% minder dan in 1998. Dat betekent niet alleen minder ergernis en rompslomp, maar ook een aanzienlijke besparing van kosten. Vooral ook voor de ondernemer. GIW-directeur Scholten is stellig: méér arbitragezaken kunnen worden voorkomen door méér aandacht voor problemen in een vroeger stadium.

Door een eigen vooroplevering kun je al problemen voorkomen. Het gaat dan om het herstellen van foutjes, in de afwerking bijvoorbeeld. Daar kun je direct wat aan doen en daarmee voorkom je problemen bij de oplevering. Mochten er bij de oplevering toch nog tekortkomingen geconstateerd worden, dan moet je direct afspreken wanneer die worden opgelost en je moet die afspraken dan ook op tijd nakomen. Het zijn vaak simpele zaken, maar ze zijn wel belangrijk, meent Scholten.

In veel gevallen is het, denk ik, een kwestie van mentaliteit, zegt Scholten. Van onvoldoende aandacht voor de belangen van de koper. Dat is natuurlijk nooit goed te praten. Ook in de bouw is klantvriendelijkheid een belangrijke zaak. Tenslotte snijdt het mes aan twee kanten: een tevreden koper is blij met zijn huis en de ondernemer bespaart onnodige kosten. En die kunnen soms aardig oplopen. Zonde van het geld, vindt de GIW-directeur.

Het GIW let scherp op de kosten en het is dus niet voor niks dat wij bij het GIW de weg van de bemiddeling krachtig stimuleren, aldus Scholten. Begin dit jaar hebben we de procedure van het in behandeling nemen zo aangepast, dat we altijd eerst nagaan of de aangesloten organisatie al in de gelegenheid is geweest te helpen bij het zoeken naar een oplossing. Is dat niet het geval, dan wordt de koper gevraagd of hij bereid is het geschil via tussenkomst van de aangesloten organisatie op te lossen. Op die manier kan een arbitrageprocedure worden voorkomen. Overigens moeten beide partijen instemmen met een dergelijke actie van de aangesloten organisatie. Door een efficiënte werkwijze weet het GIW de arbitragekosten laag te houden, maar het blijft toch altijd nog een behoorlijk bedrag: in 1999 waren de kosten van een uitspraak gemiddeld fl. 3.150,-

Het is dus duidelijk, dat pas in het uiterste geval de weg van arbitrage wordt bewandeld. In die fase komen de GIW-inspecteurs in actie. Die proberen met ondernemer en koper ter plekke tot een oplossing te komen. Dat is wat ik 'hardop denken' noem. Samen aan tafel met de wil om eruit te komen. Heel vaak lukt dat ook wel. De onafhankelijke positie van de GIW-inspecteur werkt heel positief en deze weg leidt dan ook tot veel intrekkingen.

GIW-inspecteur in actie --->

Dat het GIW er alles aan doet om arbitrage-uitspraken zoveel mogelijk te voorkomen illustreert Scholten met een aantal cijfers uit 1999. Na binnenkomst van een verzoek om arbitrage vindt er eerst een gedegen vooronderzoek plaats. Betreft het bijvoorbeeld wel een garantiegeschil, zijn de garantietermijnen al niet verlopen? Kan de aangesloten organisatie nog actie ondernemen? Dat vooronderzoek leidde in 1999 ertoe, dat er 359 verzoeken in die fase werden ingetrokken. Tijdens de definitieve arbitrageprocedure zijn er alsnog 301 verzoeken ingetrokken, grotendeels door het optreden van de GIW-inspecteurs. In 331 zaken kwam het tot een uitspraak.

In dit verband wijst Scholten nog op een ontwikkeling bij de woonconsument die zeker ook niet veronachtzaamd mag worden. De meeste kopers mogen dan wel leken zijn, maar zij laten zich steeds vaker bijstaan door rechtsbijstand-verzekeraars. Deskundigen, ook op het terrein van de bouw, die vaak veel dieper op de zaken ingaan dan de gewone koper. Het wordt er dus niet eenvoudiger op en het gaat ook nog al eens wat langer duren. Maar als dit alles uiteindelijk de kwaliteit van het afgeleverde product ten goede komt, dan acht ik dat geen ongunstige ontwikkeling, aldus de GIW-directeur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie