Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie FNV voor beter vakbondsklimaat Wit-Rusland

Datum nieuwsfeit: 19-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV: Actie voor beter vakbondsklimaat Wit-Rusland

Onder het motto 'Laat Wit-Russische vakbonden niet in de kou staan' organiseert de FNV een picket-line bij de Wit-Russische ambassade in Den Haag op donderdag 19 oktober. Op die dag wordt ook in de rest van de wereld actie gevoerd voor steun aan de vakbeweging in Wit-Rusland.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zal op de ambassade om 11.00 uur een brief aanbieden. Daarin spreekt de FNV haar grote bezorgdheid uit over de vakbondsrechtensituatie. De brief is gericht aan president Loekasjenko.

De picket-line is onderdeel van een wereldwijde actie voor steun aan de Wit-Russische bonden en valt samen met een bezoek aan Wit-Rusland van de ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties.

De ILO onderzoekt een reeks klachten van de voltallige Wit-Russische vakbeweging over voortdurende schending van vakbondsrechten door de regering. Inmiddels dreigen alle vakbonden te worden gelijkgeschakeld door het bewind van de autocratische president.

Via de directies van de staatsbedrijven probeert de regering gekozen bondsbesturen te vervangen door eigen stromannen. De kleinere, onafhankelijke bonden kunnen in de praktijk hun werk helemaal niet meer doen.

Actieve vakbondsleden worden met ontslag bedreigd. Ook worden de bonden in de gaten gehouden door de geheime dienst, de KGB.

De FNV heeft een speciale betrokkenheid bij Wit-Rusland. Vier jaar geleden startte de vakcentrale een project om de Witrussische bonden te steunen bij hun omvorming tot professionele en onafhankelijke organisaties.

Donderdag 19 oktober
Vanaf 10.30 uur
Ambassade Wit-Rusland
Piet Heinstraat 3
Den Haag

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff (020) 58 16 552 of 06 - 227 900 54

Harrie Lindelauff
FNV Voorlichting
(020) 58 16 552
fax (020) 686 49 08
(Harrie.Lindelauff@fnv.nl)
www.fnv.nl/nieuws

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie