Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Institutionele economie, van zwart schaap tot witte ridder'

Datum nieuwsfeit: 20-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

20 oktober 2000

Oratie prof.dr. J.P.M. Groenewegen

Institutionele economie, van zwart schaap tot witte ridder

Met zijn oratie, getiteld Institutionele economie, van zwart schaap tot witte ridder, aanvaardt prof.dr. J.P.M. Groenewegen op 20 oktober 2000 het bijzonder hoogleraarschap in de Institutionele economie, in het bijzonder economische instituties in Pacific Azië aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze leerstoel is ingesteld vanwege de Vereniging Trustfonds EUR.

John Groenewegen (1949) is pro-decaan Onderwijs van de Faculteit der Economische Wetenschappen en voorzitter van een aantal internationale verenigingen. Hij is tevens bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

De eerste rode draad in de oratie Institutionele economie, van zwart schaap tot witte ridder betreft het typeren van scholen in de economie als 'stijlen' vergelijkbaar met een stijl in de bouw- of schilderkunst. Gebruikmakend van het gedachtegoed van de Rotterdamse emeritus hoogleraar prof. drs. J.R. Zuidema (Geschiedenis van het Economisch Denken), typeert Groenewegen stijlen in de economie aan de hand van waarden, technieken, beperkingen en ontwikkeling.

Na het midden van de vorige eeuw is de neoklassieke economie uitgegroeid tot de dominante school binnen de economische wetenschap: het is de 'mainstream'.

De Originele Institutionele Economie (OIE) was belangrijk in met name de Verenigde Staten aan het begin van de twintigste eeuw, maar werd onder de neoklassieke dominantie steeds meer een 'zwart schaap'. Vanaf het midden van de jaren zeventig kwam een andere vorm van institutionele economie tot leven: de zogeheten Nieuw Institutionele Economie (NIE) met de transactiekosten en speltheorie als kernen.

Uit het benaderen van de neoklassieke- , nieuw institutionele en origineel institutionele economie als stijl van denken, wordt de relevantie van de verschillende benaderingen voor economische vraagstukken zichtbaar.

Gebruikmakend van de inzichten van de Rotterdamse emeritus hoogleraar prof dr. H.W.Lambers (Economische Orde) beargumenteert Groenewegen dat voor de analyse van economische vraagstukken kennis van de institutionele grondslagen complementair en onontbeerlijk is. Die ideeën zijn terug te vinden in de OIE; toepassing daarvan maakt de OIE tot een witte ridder, die zowel de neoklassieke als de NIE een reddende hand kan toesteken.

Het denken in complementariteiten leidt tot het standpunt dat in plaats van monopolisme of dominantie, pluralisme binnen de economische wetenschap een groot goed is. Een positie met overigens grote consequenties voor onderwijs, onderzoek en beleid (bijv. Mededingingsbeleid, UMTS-veiling).

De tweede rode draad in de oratie illustreert het bovenstaande aan de hand van een analyse van de 'subcontracting' in de Japanse organisatievorm van de 'keiretsu'. Getoond wordt welk licht verschillende stijlen van economiebeoefening kunnen werpen op die organisatievorm, waardoor de relevantie van de stijlen voor het begrijpen van economische vraagstukken zichtbaar wordt.

Noot voor de pers:
Oratie vrijdag 20 oktober, 16.00 uur
Plaats: Woudestein, Aula
Info: bij de hoogleraar, tel. 010 408 1383 of bij mw. drs. S. van Beek, tel. 010 408 2270
e-mail: (groenewegen@few.eur.nl)
e-mail: (svanbeek@few.eur.nl)

(INLINE]

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie