Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

WMD schenkt Hoogeveen kunstwerk van Marte Röling

Datum nieuwsfeit: 20-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Hoogeveen18 oktober 2000

WMD schenkt Hoogeveen kunstwerk van Marte Röling

Aanstaande vrijdag, 20 oktober, zal ir K.J. Hoogsteen, directeur van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD), een kunstwerk van Marte Röling aanbieden aan de gemeente Hoogeveen. De reden hiervoor is dat de WMD ruim twee jaar geleden een nieuw pompstation in Hoogeveen in gebruik heeft genomen.

Door de centrale ontharding krijgen de inwoners van Hoogeveen zachter water (8,4º D). Tijdens de opening van het pompstation kreeg oud-burgemeester S. Faber 700 kilo koper aangeboden door directeur Hoogsteen. Het conditioneren van het water verlaagt namelijk het koperoplossend vermogen van het water. Dat voorkomt dat grote hoeveelheden koper, afkomstig van waterleidingen in woningen, in het milieu terechtkomen.

Kunstwerk Watercirkel

Het kunstwerk van Marte Röling dat de naam Watercirkel draagt, is een cirkelvormig wandreliëf van ongeveer 2.50 meter doorsnede. Het is gemaakt van met glasvezel versterkt polyester en is uitgevoerd in vier kleuren blauw. In de eerste plaats gaat het om de schoonheid van de vormen. De thema's koper en water stonden symbool voor het kunstwerk, dat de WMD nu aan de gemeente Hoogeveen schenkt. Elementen van bladgoud staan symbool voor licht op het water. De golvende vorm staat voor het altijd bewegende water. Koper is gesymboliseerd door de twee golven van kopergaas.

Over Marte Röling

Marte Röling volgde een opleiding (tekenen en schilderen) aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij maakt grote sculpturen en monumentale kunstwerken met opdrachten voor overheidsgebouwen, bedrijven en particulieren en gebruikt daarbij zeer verschillende materialen als plexiglas en polyester, beton, foto's, hout, lakken, metaal en glas. Voorbeelden hiervan zijn een 'Vlaggenmonument' voor het AMC in Amsterdam, sculpturen voor het Stadhuis/Muziektheater in Amsterdam en het Muziektheater van het Residentie Orkest in Den Haag, 'Vlaggen van rood koper' voor het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen en een 5 meter hoge sculptuur ter gelegenheid van de privatisering van de Kon. PTT Nederland.

Naast haar monumentale werk maakt Marte Röling portretten in een unieke, eigen stijl, die haar de naam hebben bezorgd in staat te zijn een minimum aan lijnen met een maximum aan betekenis te combineren. Zij maakte onder andere portretten van Hare Majesteit Koningin Beatrix, Z.K.H. Prins Claus, H.K.H. de Hertog en Hertogin van Gloucester en hun kinderen, de heer S. Orlandini, voormalig president-directeur van de KLM en Wim Polak, oud-burgemeester van Amsterdam.

Haar veelzijdigheid blijkt ook uit haar ontwerpen van platenhoezen voor Philips, het maken van video's, films, affiches, posterzegels, theaterdecors en -kostuums, projecties, modetekeningen, litho's, de Secretaresse van het Jaar Trophee, de Nationale Schildersprijs Trophee en de Foster Parents Award.

Marte Röling werkt samen met Henk Jurriaans, Adrienne Morriën, Alissa Morriën en Wanda Werner die haar helpen bij het uitvoeren van grote projecten. Ida van der Woude van het gelijknamige kunstadviesadviesbureau uit Veendam heeft de WMD met Marte Röling in contact gebracht om dit kunstwerk te maken.

© Copyright Gemeente Hoogeveen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie