Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Juridische kwaliteit van belangenafweging vaak onder de maat

Datum nieuwsfeit: 20-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamJuridische kwaliteit van belangenafweging vaak onder de maatDe juridische kwaliteit van de belangenafweging die ten grondslag ligt aan een wet is voor verbetering vatbaar. Dit blijkt onder meer uit toetsing van de Wet herstructurering varkenshouderij en de Wet voorzieningen gehandicapten. Wanneer de wetgever zijn belangenafweging volgens goede juridische criteria zou laten verlopen, verbetert de juridische kwaliteit van de bestuurlijke besluitvorming en kan de rechter zijn toetsing aan de wet gestructureerder laten verlopen.

Tot deze conclusie komt Suzanne Stoter in haar proefschrift: Belangenafweging door de wetgever. Stoter, die vrijdag 20 oktober aan de Universiteit van Amsterdam promoveert, onderzocht of er - zoals bij bestuursbesluiten nu al het geval is - juridische criteria kunnen worden vastgesteld voor de belangenafweging die de wetgever in formele zin maakt. Zij ontwikkelde hiervoor elf criteria en toetste de bruikbaarheid ervan aan de hand van de Wet herstructurering varkenshouderij en de Wet voorzieningen gehandicapten.

Uit haar onderzoek blijkt dat in beide gevallen de juridische kwaliteit van de belangenafweging te wensen overlaat. Dit heeft gevolgen voor de juridische kwaliteit van de bestuursbesluiten die op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten worden genomen. Zo verschilt de kwaliteit van de voorzieningen sterk van gemeente tot gemeente en ook toetsing door de rechter brengt problemen met zich mee, omdat niet duidelijk is welke belangenafweging ten grondslag ligt aan de wet. Ook de belangenafweging voorafgaand aan de Wet herstructurering varkenshouderij blijkt niet volledig te zijn geweest. Dit blijkt onder meer uit de onduidelijke doelstelling en uit het feit dat de wet de concrete rechtspositie voor iedere varkenshouder vastlegt (inclusief het aantal varkens dat mag worden gehouden), zonder dat voldoende blijk wordt gegeven van inzicht in de concrete omstandigheden waarin de varkenshouders verkeren.

Beide wetten hebben veel maatschappelijke protesten te weeg gebracht. Stoter doet in haar proefschrift dan ook een voorstel voor juridische criteria die gebruikt zouden moeten worden bij de belangenafweging die ten grondslag ligt aan formele wetten. Dit komt de kwaliteit van de bestuurlijke besluitvorming en de rechterlijke toetsing ten goede. Stoter promoveert vrijdag 20 oktober om 12.00 uur in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Promotor is prof. mr. dr. I.C. van der Vlies, hoogleraar Bestuursrecht.

Voor meer informatie over dit proefschrift kunt u contact opnemen met Heleen van Galen, tel. 020-525 4577, of UvA-Persvoorlichting, tel. 020-525 2695/4956. Recensie-exemplaren van dit proefschrift zijn te verkrijgen bij Boom Juridische Uitgevers, contactpersoon Rianne de Klerk, tel. 070-330 70 33.

..

Laatste wijzigingen: 19 oktober 2000 - (webmaster@uva.nl) Bron: PR & Persvoorlichting

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie