Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bert Anciaux: VRT-beheersovereenkomst herzien

Datum nieuwsfeit: 20-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Bert Anciaux: VRT-beheersovereenkomst herzien. (20/10/00)

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux pleit voor een aanpassing van de beheersovereenkomst met de openbare omroep. De minister sprak hierover met gedelegeerd bestuurder Bert De Graeve. Hierbij vindt u de visie van Vlaams minister Anciaux.

Kunst en cultuur op de openbare omroep

De herziening van de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse gemeenschap en de Openbare Omroep gaf aanleiding tot besprekingen in de culturele en kunstensector.

Wat verwacht de culturele en de kunstensector van de publieke omroep? Het Vlaamse regeerakkoord vermeldt dat de openbare omroep "bij uitstek het culturele instrument van de Vlaamse Gemeenschap" is. Dat is de reden waarom we, binnen de beheersovereenkomst, de opdracht van de VRT (artikel 1) dan ook nauwkeuriger willen omschrijven.

Op basis o.a. van de aanbevelingen van de Raad voor Cultuur stellen wij voor de opdracht van de VRT te formuleren als volgt:

De VRT voert voor de Vlaamse Gemeenschap de openbare omroepopdracht uit. De instelling heeft de opdracht een kwalitatief hoogstaand aanbod van programma's te brengen en dit aanbod bij een zo groot mogelijk aantal kijkers en luisteraars te verspreiden.

Het aanbod van programma's garandeert de openbaarheid van het maatschappelijk leven op het vlak van politiek, cultuur en kennis in Vlaanderen door het verstrekken van informatie en door het stimuleren van het debat, in een interactieve én educatieve aanpak en door een maximale diversiteit van de programma's. Het aanbod draagt bij tot de maatschappelijke betekenisgeving en tot de versterking van de culturele competentie van de burger.

Naast sport en ontspanning brengt de instelling informatie- cultuur- en educatieve programma's. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de kunstbemiddeling, door het informeren van het brede publiek over de kunstactualiteit, door achtergronden, meningen en commentaren te integreren in het debat over kunst en door het produceren van kunstdocumentaires. Tevens werkt de instelling systematisch samen met derden voor de realisatie van artistieke producties.

Het programma-aanbod is gericht op alle bevolkingsgroepen. Specifieke aandacht wordt besteed aan kinderen en jongeren.

Het volledige aanbod van de instelling wordt gekenmerkt door de kwaliteit van de programma's, zowel naar inhoud, naar vorm als naar taalgebruik. "

Uitgangspunten.

A. De VRT voert voor de Vlaamse Gemeenschap de openbare omroepopdracht uit, zij staat dus ten dienste van het algemeen belang. Om te beginnen moet al gesteld worden dat het algemeen belang niet de optelsom is van zoveel mogelijk individuele belangen of interesses, want dat leidt ons regelrecht naar een debat waar enkel het kwantitatief argument geldt. Het algemeen belang gaat over de inhoud zelf, over de invulling van de openbare opdracht, en dus over alles wat van belang is om een democratie te doen functioneren: ruime toegang tot informatie, ontspanning, educatie, cultuur.
B. In de huidige beheersovereenkomst staat als eerste opdracht van de VRT "een zo groot mogelijk aantal kijkers en luisteraars bereiken". In een tweede paragraaf wordt omschreven dat de instelling een kwalitatief hoogstaand aanbod moet verzorgen. Zo geformuleerd is dat een tegenstelling. Onze tekst keert deze logica dan ook om: de opdracht is een kwalitatief hoogstaand aanbod van programma's te brengen en met dit aanbod een zo groot en zo gepast mogelijk kijk- en luisteraarpubliek te bereiken of een zo relevant mogelijke participatie, zowel kwantitatief als kwalitatief, te bewerkstelligen. C. De culturele opdracht is voor ons een zeer ruim begrip, omdat het slaat op alle sociale activiteiten of gedragingen van het individu in de samenleving: over lezen, discussiëren over euthanasie of piercing, mode, tuinaanleg, oosters koken, oude ambachten, kijken, luisteren of actief beleven van de schone kunsten enz. Cultuur is een evoluerend begrip, en dus is met cultuur omgaan ook met veranderingen leren omgaan, kritisch zijn, cultuurcompetent zijn. Daarom moet de openbare omroep een zeer gevariëerd programma-aanbod brengen, over alle genres waarin een samenleving zich uitspreekt.
D. Kennis en cultuur moeten openbaar gemaakt worden. Als openbaar medium houdt de openbare omroep de mogelijkheid in om het bestaande cultuur- en kunstpubliek via radio en televisie te vermenigvuldigen, en zo het effect en het belang van alle inspanningen voor cultuurparticipatie en voor het scheppen van kunstactiviteit die de Vlaamse Gemeenschap reeds doet, te valoriseren.

door het brede publiek te informeren over de kunstactualiteit in het nieuws en actualiteitenprogramma's, over sociaal- culturele activiteiten, over jongerenactiviteiten

door ook achtergronden, meningen en commentaren, kortom, door een platform te bieden aan het gesprek hierover. Hierbij wijzen we op het uitzonderlijk belang van de radio (alle netten), een uitstekend medium om debatten te openen.

door het produceren van documentaires en reportages die een bepaald onderwerp meer uitspitten en van eigen cultuurproducten.

door het verzorgen van captaties en transmissies en het heruitzenden van producties waarin de Vlaamse Gemeenschap heeft geïnvesteerd. Hierdoor worden meer mensen bereikt voor deze producties en wordt cultureel en artistiek patrimonium opgewaardeerd.

Auteur:
Kabinet van de Vlaams minister van Cultuur
Bert Anciaux, VU&ID-minister

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen
Telefoon: (02) 553 28 11
E-post: (koen.tsijen@vlaanderen.be)
Url: www.volksunie.be
www.Vlaanderen.be/cgi-bin/persbericht/Webdriver?MItab=persbericht_pages&MIval=persbericht_show_one&back=persbericht_show_top_nl&code=1721
Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie