Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie UvA: Arbeid en arbeidsrelaties in de nieuwe economie

Datum nieuwsfeit: 20-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel You've got no mail. Arbeid en arbeidsrelaties in de nieuwe economie

Datum vrijdag 20-10-2000
Tijd 14:30 uur

Door prof. dr. J.H.F. Junggeburt

Oratie van prof. dr. J.H.F. Junggeburt, vanwege de Stichting voor Economisch Onderzoek benoemd tot bijzonder hoogleraar op het gebied van de markt van uitzendbaarheid en flexwerken.

In zijn oratie beschrijft Junggeburt een technologische revolutie die de bestaande sociale en economische relaties herstructureert. De 'nieuwe economie' zal zich volgens hem vooral op de arbeidsmarkt manifesteren. Aldaar verschuift de positie en rol van de factor arbeid in het productieproces en wordt de individuele consument maatgevend. De zoektocht naar sociale identiteit, collectief of individueel, zal in die 'nieuwe economie' onverminderd voortgang vinden. Daar waar traditionele collectieve identiteiten als religie, natie, etniciteit en zelfs hetbedrijf meer en meer aan waarde lijken in te boeten, komt de nadruk te liggen op individualiteit. Volgens Junggeburt staat onze samenleving voor de immense taak om de tegenstelling tussen technologie enerzijds en identiteit anderzijds tot een oplossing te brengen. Meer dan ooit zal deze tegenstelling moeten worden opgelost op de arbeidsmarkt. Aldaar zullen de werkgeverseisen van de nieuwe economie in evenwicht gebracht moeten worden met de wensen van de nieuwe werknemers. Ook en vooral het arbeidsmarktbeleid van de overheid en de rol en functie van intermediairs op die arbeidsmarkt zullen hierdoor fundamentele verandering ondergaan.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie