Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Invoering Wet ondernemingsraden bij de overheid succesvol

Datum nieuwsfeit: 20-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Invoering van de Wet op de ondernemingsraden bij de overheid succesvol

Een persbericht bij het onderwerp Overheid Algemeen 20 oktober 2000
De WOR bij de overheid is een succes. Dat constateert het kabinet in zijn standpunt over de evaluatie van de invoering van de WOR. In 1995 is de WOR ook van toepassing verklaard op nagenoeg de gehele overheidssector (Rijk, Politie, Provincies, Gemeenten en Waterschappen). Daarmee is, op enkele uitzonderingen na, de medezeggenschap bij de overheid marktconform geworden. Dienst- en medezeggenschapscommissies zijn vervangen door ondernemingsraden zoals die zijn voorgeschreven in het bedrijfsleven. De medezeggenschapsorganen en hun overlegpartners bij de overheid oordelen in het algemeen positief over de ondernemingsraad. Een ruime meerderheid vindt bovendien dat het functioneren van de medezeggenschap bij de overheid is verbeterd door de komst van de WOR. Medezeggenschap op grond van de WOR blijkt effectiever te functioneren dan de oude medezeggenschapsregelingen die voorheen bestonden bij de verschillende overheden. De WOR wordt in vergelijking met de voormalige medezeggenschapsregelingen positief gewaardeerd op de volgende punten: de meer duidelijke rechten en bevoegdheden, de mogelijkheid om bij medezeggenschapsgeschillen een beroep te doen op een onafhankelijke rechter, de betere faciliteiten ten aanzien van de tijdsbesteding en de scholing en vorming. De medezeggenschap bij de overheid heeft daardoor een betere positie gekregen.
Een belangrijk deel van de evaluatie is verder gericht op de afbakening van de bevoegdheden van de ondernemingsraad bij de overheid ten opzichte van de politieke besluitvorming. In de WOR is een speciale voorziening opgenomen ten behoeve van de bescherming van het zogenoemde politieke primaat. Deze werd nodig geacht om recht te doen aan het bijzondere karakter van de overheid. Inmiddels is ook in de rechtspraak in belangrijke mate duidelijkheid gebracht over de uitleg van de beschermende bepaling van het primaat van de politiek. Deze uitleg impliceert dat politieke besluiten kunnen worden genomen zonder voorafgaand advies van de ondernemingsraad. De politieke besluitvorming is voor de ondernemingsraden bij de overheid een gegeven. Maar de ondernemingsraden hebben wel medezeggenschap over de personele gevolgen die uit dergelijke besluitvorming voortvloeien.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie