Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitzending over Casa de Flandes op Radio 1

Datum nieuwsfeit: 21-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


---
Titel: El "bronce" de Luzaga
Auteur: D.R. van Sichem de Combe
email: (casa.de.flandes@pandora.be)
Organisatie: vzw Casa de Flandes asfl
Adres: Tieltsestraat 24
Plaats: 8531 Hulste (Stad Harelbeke)
Telefoon: 056-325.361
Fax: 056-325.362

Op zaterdag 21 oktober 2.000, wordt er tussen 9 en 10 u., op Radio 1, in het programma Lopend Vuur een uitzending rond de vzw Casa de Flandes, geprogrammeerd. Alles draait er om het al dan niet vinden van "El bronce de Luzaga".
Tijdens de Semana Santa (de Goede Week) van dit jaar vertrok er een klein groepje reislustigen van de vzw Casa de Flandes (Kortrijk/Harelbeke)naar Centraal-Spanje om er twee opdrachten te vervullen: de site én de expo rond Europa's oudste mens in Atapuerca zélve en in Madrid gaan bekijken én de queeste aanvatten van de zoektocht naar "El bronce de Luzaga": ín Madrid en ín Luzaga. Tijdens de studiereis werden we vergezeld door een beroeps van Radio 1. Zij verzorgde al een paar boeiende reportages rond facetten van die reis, maar de hoofdbrok komt nu zaterdag aan bod.
Het enigma van "El Bronce"
"El Bronce" is een klein bronzen plaatje van 15 op 15 cm, voorzien van 123 tekens in een Keltiberisch geschrift, zeg maar goed lijkend op de bij ons bekende "runen". Het plakje werd in 1.886 door een boer uit Luzaga (Guadalajara) gevonden en overhandigd aan die rare snuiter, een in de grond snuffelende markies - El Marqués de Cerralbo - die het meteen in zijn privé-archeo-collectie verstopte. Na zijn dood werd het aan het Museo Arqueológico Nacional te Madrid geschonken waar het verdween sedert de aanvang van de Spaanse Burgeroorlog in 1.936. En sedertdien is het spoorloos.
De vzw Casa de Flandes, zowat de énige totaal Spaans-Vlaamse cultuurvereniging in Vlaanderen geraakte begin dit jaar op de hoogte van het bestaan en het "niet-bestaan" - zijnde het enigma
- van dit énorm waardevol artefact uit de oude Europese geschiedenis. Meteen ontwaakte haar archeologisch jachtinstinct, met alle gevolgen vandien.
De waarde van "El Bronce"
Op het bronzen stuk staan, netjes in 8 rijen, zowat 123 keltiberische tekens gekerfd. Niets bijzonders dus, want men had al verschillende stukken met keltiberisch geschrift ontdekt en bewaard, ware het niet dát ... Zo in Botorrita (Zaragoza) een stel met 1.200 tekens en een ander voorwerp met 4.000 tekens op. En in Alcoy (Castellón) had men een loden staaf (ligt in het museum in Madrid)met wel 342 tekens op.
Alleen ... men wist niet wát erop stond tot men, ja, tot men het kleine plakje van Luzaga ernaast legde. En meteen werd duidelijk dat wat de Egytische steen van Rosetta was voor de ontcijfering van het Hiërogliefengeschrift nu ook voor hen lag: de sleutel tot de ontrafeling van het Keltiberisch geschrift. In Luzaga was het een tractaat, een gastvrijheidsoorkonde waarin de "Lutiacei" (de lui van Luzaga) de gastvrijheid verlenen aan twee andere stammen: de "Arecoraticubos" en de "Ticesebos".
De wetenschappelijk-emotionele waarde van dit teloorgegane "plaatje" was ook voor de vzw Casa de Flandes zo belangrijk dat zij op zoek ging. Noch de ambassade van Spanje, noch de toeristische dienst van Spanje, noch het museum in Madrid - waar zich zelfs geen replica alsook énig document bevindt - noch internet gaven soelaas.
Aan u om op zaterdag te vernemen wat het resultaat was.


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie