Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: kristalstructuren gekraakt

Datum nieuwsfeit: 23-10-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie in oktober aan de KU Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Ma 23-10-2000 Kristallografiegroep van de KU Nijmegen kraakt 13:30 uur kristalstructuren
Drs. O.R. Israël (Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) Titel proefschrift: Development and Applicability of Advanced Methods for Solving 'Difficult' Crystal
Structures by X-ray Analysis
Promotor: Prof. dr. P.T. Beurskens
Copromotor: Dr. R. de Gelder


Een kristal bestaat uit een zeer symmetrisch opgebouwd geheel van eenheden met atomen en moleculen. De éénkristal-röntgendiffractie is een methode om informatie over de structuur van deze eenheden te verzamelen. Een kristal verstrooit röntgenstraling in specifieke richtingen (reflecties) die informatie over de geometrie van een eenheid bevatten. Door de intensiteit van de reflecties te vergelijken ontstaat een beeld van de symmetrie. Zouden ook de fasen van de reflecties bekend zijn, dan zou het betrekkelijk gemakkelijk zijn om de exacte positie van de atomen vast te stellen. Dit was tot nu toe alleen mogelijk bij kleine en middelgrote structuren. De kristallografiegroep van de KU Nijmegen heeft een methode ontwikkeld om met behulp van bekende kristalstructuurfragmenten ook de geometrische code van eenheden met een slechte kristalkwaliteit te 'kraken'. Israël beschrijft het onderzoek dat ertoe heeft geleid dat nu tachtig procent van de kristalstructuren vast te stellen is.
O. Israël (Breda) deed zijn promotieonderzoek op de afdeling Kristallografie van de KU Nijmegen. Sinds 1997 werkt hij als productmanager bij de firma Ankersmit, leverancier van geavanceerde laboratoriumsystemen. E-mail: (israel@casema.net)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie