Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toerisme in Haagse regio ontwikkelt zich gunstig

Datum nieuwsfeit: 24-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING PROMOTIE DEN HAAG

Toerisme in Haagse regio ontwikkelt zich gunstig

Persbericht
Den Haag, 24 oktober 2000
Toerisme in de Haagse regio ontwikkelt zich gunstig

De Stichting Promotie Den Haag heeft zojuist de Toeristische Barometer 1995-1999 gepubliceerd. Deze toeristische barometer is in overleg met de Gemeente Den Haag ontwikkeld om een kwantitatief inzicht te krijgen in de toeristische en recreatieve ontwikkelingen in de Haagse regio en om de resultaten van de werkzaamheden van de SPDH te toetsen. Hiertoe zijn een aantal parameters ontwikkeld en streefcijfers afgesproken met betrekking tot de ontwikkeling van het toerisme voor de periode 1995-2000.

Hotels
Helaas kan het CBS nog geen cijfers leveren van het aantal gasten en overnachtingen in 1999 in de Haagse hotels. De CBS cijfers 1998 geven een sterke groei aan.
In de periode 1995-1998 steeg het aantal hotelgasten in Den Haag met 43,4 % tot bijna 492.000. Het aantal hotelovernachtingen in Den Haag steeg in dezelfde periode met 36,5% tot bijna 946.000. Het totaal aantal hotelovernachtingen in de Haagse regio steeg met 33,3% tot ruim 1.2 miljoen. Deze stijging overtreft ruimschoots het met de gemeente overeengekomen streefcijfer van 3.6% per jaar. Ook groeide het aantal hotelovernachtingen in Den Haag met een percentage dat boven het landelijk gemiddelde ligt.

Campings en bungalows
Het aantal overnachtingen op Kijkduinpark en Duinrell heeft zich in de periode 1995-1999 spectaculair ontwikkeld met een stijging van 60%. Hiermee komt het totaal aantal overnachtingen op de camping en in de bungalows op ruim 981.000.
Deze stijging is vooral te danken aan de investeringen die beide bedrijven in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het streefcijfer met betrekking tot de groei van het aantal overnachtingen is dan ook ruim gehaald. Ook is de stijging in de Haagse regio vele malen hoger dan het landelijk cijfer.

Totaal aantal overnachtingen in de Haagse regio stijgt naar 2.2 miljoen
Tussen 1995 en 1999 is het totaal aantal overnachtingen in de Haagse regio met 44,1% gestegen tot ruim 2.2 miljoen.

Het dagtoerisme
Het dagtoerisme geeft in dezelfde periode een matige groei te zien. Indien deze groei wordt afgemeten aan het aantal attracties en musea dan bedraagt deze 6,1%.
Het dagbezoek lijkt zich te stabiliseren een trend, die overigens ook landelijk waarneembaar is. Hiermee loopt Den Haag in de pas met de landelijke ontwikkeling en is tevens de doelstelling met betrekking tot de groei gehaald.

Toerisme belangrijk voor de werkgelegenheid
Belangrijk is het effect van het toerisme op de werkgelegenheid in Den Haag. In totaal verschafte de toeristische en recreatieve sector begin 1999 12.700 mensjarenwerk. Dat is een stijging van ruim 12% ten opzichte van 1995. Deze stijging komt overeen met de overeengekomen doelstelling tussen de SPDH en de Gemeente Den Haag.

Vooruitzichten 2000 gunstig
Alhoewel nog geen CBS cijfers beschikbaar zijn, geven cijfers uit andere bronnen te zien, dat met name het aantal hotelovernachtingen zich gunstig ontwikkelt. Dit geldt ook voor de overnachtingen op de beide campings.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie