Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing: 'Tsjetsjenië, een ramp voor Rusland' in Leiden

Datum nieuwsfeit: 24-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

dinsdag 24 oktober 20.30-22.00 uur
Studium Generale-lezing in de serie 'Van Karabach tot Samarkand. De Kaukasus en Centraal-Azië na het einde van de Sovjet-Unie' spreker Egbert G. Ch. Wesselink, Pax Christi Nederland titel Tsjetsjenië, een ramp voor Rusland
plaats Cleveringaplaats 1, gebouw 1175, zaal 003 De oorlog in Tsjetsjenië is vernietigend voor dat land en zijn bevolking. Op een geheel andere manier is het ook een ramp voor Rusland en het Russische volk. Sinds Moskou twee eeuwen geleden de heerschappij over de gehele Kaukasus opeiste, verzetten de Tsjetsjenen zich daartegen. De prijs die beide partijen daarvoor betalen is immens. Rusland heeft gekozen voor heerschappij door terreur. Dat gaat ten koste van andere bindmiddelen van de Russische Federatie. De oorlog, bedoeld om het centrale gezag te herstellen, wakkert in de noordelijke Kaukasus het verlangen naar een einde van Moskous heerschappij aan. De grote Russische verliezen en het onvermogen van het Russische leger om van de Tsjetsjenen te winnen leiden tot verlies van het weinige goede dat op conto van Jeltsin wordt geschreven: vrije pers; inkrimping van het militair industrieel complex; politieke oppositie; integratie met de Europa en de wereldgemeenschap; aantrekkingskracht voor buitenlandse investeerders. Kan het westen daar iets tegen doen?

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst (Internationalisering, Communicatie en Studenten)
Tel. 071-5273282 / Email (BT.Hogenelst@ics.leidenuniv.nl) / 10 oktober 2000, 16:23 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie